România a înregistrat progrese vizibile în privința corectării dezechilibrelor macroeconomice, creând premisele pentru o creștere economică robustă, apreciază Moody’s. Agenția de evaluare financară avertizează însă că progresele ar putea fi inversate, iar ritmul de creștere, puternic influențat de stimulii fiscali, nu este sustenabil pe termen mediu și lung.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Moody’s estimează că economia românească va crește, în termeni reali, cu 6,5% în 2017, scenariu care depășește cele mai optimiste proiecții avansate până acum de Guvern și de instituțiile financiare internaționale. Guvernul prognozează o creștere de 6,1%, Comisia Europeană de 5,7%, iar Fondul Monetar Internațional și BERD se așteaptă la un avans de 5,5%, respectiv 5,3%.
Expansiunea economiei românești este susținută de măsurile fiscale introduse de Guvern, nefiind sustenabilă pe termen mediu și lung, arată agenția într-un raport publicat vineri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru anul viitor, Moody’s anticipează o creștere de 5%.
Politicile fiscale expansioniste au erodat procesul de consolidare care a urmat crizei financiare globale, potrivit agenției. În același timp, creșterea rapidă a salariilor afectează competitivitatea prețurilor și duce la lărgirea deficitului de cont curent.
În plus, reformele structurale limitate, persistența slăbiciunilor la nivelul cadrului instituțional și politicile economice care împiedică creșterea investițiilor private continuă să afecteze negativ potențialul economic de creștere pe termen lung, se arată în raport.
Moody’s estimează că economia va continua să fie susținută de consumul privat și în 2018, însă aportul acestuia va scădea pe măsură ce efectul stimulilor fiscali se va atenua.
Finanțele publice au continuat să se deterioreze în 2017, iar tendința se va menține și anul viitor, în contextul măsurilor fiscale și bugetare adoptate începând cu anul 2015, potrivit agenției, care estimează că deficitul bugetar va depăși 3% din PIB în 2018.