Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) le cere Partidului Național Liberal și președintelui Ludovic Orban să facă publică strategia economică a partidului pregătită pentru cazul în care va veni la guvernare, pentru că patronatele sunt îngrijorate de ieșirile publice ale membrilor PNL în care vorbesc doar despre tăieri și austeritate și nu și despre soluții prin care să sprijine economia. Reacția FPTR vine după ce liberalul Florin Cîțu a afirmat că bugetarii n-ar trebui să primească vouchere de vacanță. Potrivit patronatelor, dacă nu s-ar fi acordat aceste beneficii, 20% dintre hotelurile de pe litoral s-ar fi închis în acest an din lipsă de clienți.
FPTR face apel la președintele Ludovic Orban să-și spună poziția clară față de mediul de afaceri și față de voucherele de vacanță, în contextul în care un membru al partidului, Florin Cîțu, a afirmat că bugetarii nu ar trebui să le mai primească.
"Nu e normal ca cel mai important partid din Opoziție să vină doar cu idei de tăieri și de austeritate și m-aș bucura dacă PNL ar veni și cu câteva idei care să sprijine economia. Îi cerem președintelui Orban să ne transmită clar ce măsuri intenționează să ia pentru sprijinirea mediului de afaceri dacă PNL va ajunge la putere", a declarat pentru Profit.ro Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
El a mai spus că patronatele din turism doresc exact normalitatea și echilibrul dintre clasa politică și mediul de afaceri despre care a vorbit președintele Iohannis.
"Datorită voucherelor de vacanță, aproximativ 20% dintre hotelurile de pe litoral s-au salvat de la faliment, și este vorba de unități de 2-3 stele care supraviețuiau cu greu", a precizat Mohammad Murad.
Florin Cîțu a declarat recent că salariile bugetarilor sunt duble față de cele din sectorul privat și că bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanță, sporuri și pensii speciale. Ludovic Orban a reacționat, afirmând că PNL nu este împotriva acordării voucherelor de vacanță bugetarilor, ba dimpotrivă, are chiar și un proiect legislativ care prevede ca acestea să se acorde obligatoriu și în sectorul privat. În prezent, firmele private pot acorda vouchere de vacanță angajaților dacă doresc, dar nu sunt obligate să facă asta, așa cum se întâmplă cu instituțiile de stat.
Potrivit FPTR, sistemul voucherelor de vacantă are un semnificativ impact social, determinând creșterea productivității muncii și a motivației angajaților, recuperarea energiei fizice și intelectuale a angajaților, cu impact asupra productivității, îmbunatatirea relatiilor de familie si stabilirea echilibrului între viata profesionala si viața personală, cu impact asupra motivației, sprijinirea angajatorilor sa aibă oferte atractive la angajare și să reducă absenteismul, creșterea numărului de locuri de muncă create ca urmare a generării creșterii activității în diferite sectoare, producerea de alimente, comerț de alimente, servicii de alimentație publică, servicii de agrement, transport etc.
Introducerea voucherelor de vacanță are, potrivit patronatelor din turism, un impact determinant și asupra reducerii economiei subterane, prin încurajarea angajatorilor de a încheia contracte de muncă, pentru a beneficia de avantajele fiscale oferite de voucherele de vacanță, încurajarea comercianților din turism să își declare veniturile prin includerea acestora în rețeaua de afiliere la sistem, implicit declarând sumele provenite din utilizarea voucherelor de vacanță și plătind taxe.
Acestea contribuie, în opinia reprezentanților FPTR, la dezvoltarea turismului și la redescoperirea României, ca ramura a economiei cu un potential de dezvoltare strategic, adoptarea de politici publice de susținere a turismului aducând beneficii importante și asigurând redescoperirea Romania ca destinație preferată de vacanță.