Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență prin care aduce o serie de modificări programului de microgranturi acordate IMM, urmând ca apelul pentru această măsură din program că să fie redeschis după aprobarea noilor prevederi.
De ce anume mai au nevoie firmele în România în actualul context, cum trebuie calibrat bugetul pentru a funcționa în pandemie, ce soluții rapide de finanțare sunt la îndemână, la ce bănci poți apela și când, ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză, pentru care detalii pot fi aflate AICI. Conferința, organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal, Roca Investments, CEC Bank și Raiffeisen Bank, va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV.
De ce este important: Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, s-au avut în vedere instituirea unor măsuri de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).
Acestea s-au confruntat pe perioada declarării stării de urgență cu probleme determinate fie de lipsa consumatorilor, caz în care activitățile IMM-urilor au fost puternic afectate prin scăderea cifrei de afaceri, iar personalul angajat a fost trimis în șomaj tehnic, fie de faptul că activitățile desfășurate de IMM-uri au fost interzise prin ordonanțe militare pe perioada declarării stării de urgență sau au fost îngrădite pe perioada stării de alertă, situație în care de asemenea personalul angajat al IMM-urilor a fost trimis în șomaj tehnic, iar toate aceste măsuri au condus la un blocaj al acestor activități economice la nivel național.
CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane moderneNoul act normativ are în vedere modificarea Ordonanței de urgență nr. 130/2020 astfel:
a) este propusă și finanțarea întreprinderilor care au fost înființate în cursul anului 2019 și care au o cifră de afaceri anuală mai mică de 5.000 euro, deci care au în general, o rată mare de eșec în piață și în particular, o mai mare incertitudine de supraviețuire în acest context economic decât întreprinderile care au o activitate mai îndelungată.
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!Pentru un IMM înființat în anul 2019 cu cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, valoarea micrograntului se calculează prin înmulțirea numărului de luni de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro.
b) luând în considerare numărul mare de solicitări pentru granturi de capital de lucru (22.226) coroborat cu analiza Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu privire la necesitatea suplimentării fondurilor pentru sprijinul întreprinderilor, este propusă modificarea articolului 11, alineatul (4), în sensul că pentru aplicațiile de finanțare depuse până în data de 28 octombrie 2020, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile și 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari.
c) bugetele celor 3 tipuri de granturi sunt indicative și pot suferi modificări în funcție de nevoile IMM-urilor în condițiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanță de urgență, deoarece sumele care nu au fost utilizate pentru unele acțiuni să se poată transfera către acțiunile unde există proiecte depuse peste bugetul alocat inițial.