Ministrul Sănătății Alexandru Rafila afirmă că, în prezent, sunt două milioane de români fără asigurare de sănătate. ”În cursul anului trecut, au fost făcute peste 700.000 de consultații pentru pacienții neasigurați”, a precizat Rafila la Prima TV. În cazul în care o persoană fără asigurare medicală necesită o intervenție medicală, fie se prezintă la unitatea de primiri urgențe, fie merge la medicul de familie, explică ministrul Sănătății.
”O persoană fără asigurare medicală nu beneficiază de concediu medical. Noi am introdus, printr-o ordonanță din anul 2022, posibilitatea ca persoanele fără asigurare să beneficieze de un pachet minim de servicii medicale, servicii care se desfășoară la nivelul medicului de familie, adică un consult. Dar această persoană nu beneficiază nici de trimitere, nici de rețetă compensată, deci ei trebuie să suporte aceste costuri. Sigur, dacă ai o boală care necesită o intervenție medicală, atunci ai ori unitatea de primiri urgențe, ori medicul de familie. Sistemul funcționează de la 1 Ianuarie 2023. Aș vrea să-mi cer scuze față de colega mea, doamna președintă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care cred că a făcut o mică confuzie: nu intră în vigoare de la 1 iulie 2024, funcționează deja de la ianuarie 2023. Iar finanțarea vine de la Ministerul Sănătății prin transfer către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În cursul anului trecut, au fost făcute peste 700.000 de consultații pentru pacienții neasigurați”, a spus Alexandru Rafila în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV.
Întrebat dacă, în prezent, sunt 700.000 de români neasigurați, ministrul Sănătății a răspuns: ”Sunt vreo două milioane. E o cifră mare, asta e realitatea”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum