Ministru: România are nevoie de o piață a muncii puternică pentru a putea susține salariile și pensiile

Ministru: România are nevoie de o piață a muncii puternică pentru a putea susține salariile și pensiile
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2024

Ministra Muncii Simona Bucura Oprescu a participat la sesiunea special a Consiliului Național al Blocului Național Sindical (BNS). Ea a spus că în România sunt circa 800.000 de români plătiți cu salariul minim și a subliniat că instituția nu va finaliza legea salarizării înaintea de a mai avea încă o consultare cu sindicaliștii.

„Trebuie să-i scoatem pe români de sub salariul minim. Îmi doresc să asigur predictibilitate de-acum înainte. Totodată, avem nevoie de o piață a muncii puternică pentru a putea susține salariile și pensiile” a declarat Simona Bucura Oprescu, conform postării pe pagina de Facebook a BNS.

Urmărește-ne și pe Google News
Nou stadion, de aproape 400 milioane lei, în Slatina - Guvernul a aprobat investiția CITEȘTE ȘI Nou stadion, de aproape 400 milioane lei, în Slatina - Guvernul a aprobat investiția
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Prin noua lege a salarizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pregătește diminuarea discrepanțelor mari care există astăzi cu privire la salarizarea celor care lucrează în sistemul bugetar, scrie News.ro.

Totodată, Simona Bucura Oprescu a dat asigurări că Ministerul Muncii nu va finaliza legea salarizării înainte de a mai avea încă o dată o consultare cu sindicaliștii.

„Nu vom face asta din birou, plecând de la faptul că dacă v-am consultat în etapa preliminară este suficient. Nu. Deci, înainte de a avea forma pe care să o înaintăm în Guvern pentru a fi aprobată, încă o dată, atât cu reprezentanții ministerelor care sunt angajatori, dar și cu dumneavoastră, reprezentanții salariaților, încă o dată vom vedea proiectul, de așa manieră încât lucrurile să fie clare”, a punctat Oprescu.

Președintele BNS, Dumitru Costin a declarat că ANOFM și Inspecția Muncii sunt două instituții ce trebuie îmbunătățite urgent. De asemenea, este necesară existența unui parteneriat între insituțiile statului, angajatori și reprezentanții lucrătorilor, sindicate, pentru a putea gestiona problemele și de a extinde formarea angajaților pentru a avea salarii decente.

La sesiunea specială, Simona Bucura Oprescu, a ascultat toate situațiile cu care se confruntă sindicatele în țară, în relația cu angajatorii sau cu instituțiile statului și a dat asigurări că în perioada următoare va lua măsurile necesare pentru îmbunătățirea dialogului social și a respectării drepturilor lucrătorilor, mai precizează sursa citată.

Guvernul a aprobat, joi, hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
pensii
salarii