Compania americană, Raytheon, unul dintre liderii mondiali în domeniul apărării și contributor la scutul antirachetă de la Deveselu, vizează dezvoltarea oportunităților de afaceri în România pe termen lung și "dincolo de scutul antirachetă”, anunță Ministerul Economiei, după întâlnirea ministrului Mihai Tudose cu președintele companiei, Thomas Vecchiolla. Raytheon este și producătorul rachetelor sol-aer Patriot, România având în vedere o astfel de achiziție.
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, s-a întâlnit joi cu o delegație a companiei americane, din care au făcut parte președintele Thomas Vecchiolla, vicepreședintele și manager de țară Europa Sud - Est Michael Ellison, precum și Caroline Cooper, director regional pe Europa, scrie News.ro.
”Cele două părți au discutat inițierea unei cooperări între Ministerul Economiei și compania americană, în domeniile de expertiză ale Raytheon. Ministrul Mihai Tudose apreciază interesul companiei pentru România și contribuția acesteia la sistemul național de apărare, în contextul obiectivelor generale ale NATO. (...) Ministrul Economiei a amintit oaspeților eforturile țării noastre pentru îndeplinirea angajamentelor bugetare față de Alianța Nord Atlantică”, arată Ministerul Economiei.
Raytheon este cunoscută ca furnizor al interceptoarelor scutului antirachetă de la Deveselu, președintele companiei, Thomas Vecchiolla, spunând că Raytheon vizează dezvoltarea oportunităților de afaceri în România pe termen lung și "dincolo de scutul antirachetă”.
Ministerul Economiei mai arată că "România are totodată în vedere achiziția de rachete sol-aer Patriot, un alt produs militar de vârf Raytheon", fără a face însă alte precizări.
Raytheon este unicul producător al rachetelor sol-aer Patriot. Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a anunțat săptămâna trecută că România are în plan achiziționarea de rachete Patriot, fără a face precizări legate de achiziție.
Raytheon are 65.000 angajați în toată lumea și vânzări de 24 miliarde dolari în 2016. Compania furnizează tehnologie electronică avansată în domeniul militar: capabilități C5 (comandă, control, comunicații, calcul, cibernetic, intelligence), servicii de detectare (radar), asistență în misiuni.
De asemenea, ministrul Economiei a discutat joi și cu reprezentanți ai constructorului german de vehicule militare Rheinmetall, despre stadiul de implementare a acordului de cooperare pentru dezvoltarea și producția unui transportor blindat pentru trupe 8X8. Acordul presupune dezvoltarea de tehnologie și transfer de know-how, care să permită fabricarea unui nou tip de transportor, cu mobilitate superioară și capabilități amfibii.
”Produsul rezultat poate fi realizat în comun (tehnologie germană și română) la Uzina Automecanică Moreni SA (Dâmbovița). Una dintre soluțiile discutate o reprezintă constituirea unei societăți cu capital mixt. O parte importanăa a discuției s-a axat pe necesitatea participării, în condiții de competitivitate, a firmelor românești la integrarea finală a produsului”, a informat Ministerul Economiei.
Partea germană a dat asigurari că, în cazul realizării proiectului, va respecta această cerință a părții române.
”Ministrul Economiei, Mihai Tudose, i-a comunicat managerului Rheinmetall pentru România, Martin Rill, că susține în continuare proiectul, așa cum a declarat și la vizita făcută la uzina din Moreni, la începutul acestei luni. Ministerul Economiei va continua să monitorizeze demersurile prin care se va putea pune la dispoziția armatei române și a altor clienți interesați, un transportor blindat amfibiu de ultimă generație, fabricat în România”, precizează oficialii Ministerului Economiei.