Comunitatea de afaceri reprezentată de AmCham Romania(Camera de Comerț Americană în România), AHK (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană), Confederația Patronală Concordia și RBL(Romanian Business Leaders), transmite că este extrem de îngrijorată de acțiunile pe care le apreciază ca un asalt asupra statului de drept, prin multiplele inițiative legislative de modificare a numeroase legi din diverse domenii, inclusiv a codurilor penale, considerând că România intră astfel pe o traiectorie descendentă social și economic.
Mesajul a fost transmis la scurt timp după ce proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.
”Aceste măsuri și modul în care sunt adoptate în mod unilateral erodează credibilitatea României, scad apetitul pentru investiții, cresc costurile pentru împrumuturile din sectoarele public și privat și, nu în ultimul rând, periclitează stabilitatea macroeconomică obtinuță cu mult efort”, arată reprezentanții mediului de afaceri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, cascada de inițiative legislative controversate include anumite proiecte legislative care au fost aprobate astăzi în Parlament.
”Motivarea acestor inițiative legislative este fără o logică fundamentată din punct de vedere economic și social, acestea fiind totodată în mod evident partizane. Exemple precum cel privind anularea obligațiilor de respectare a guvernanței corporative de către companiile de stat, lasă loc pentru abuzuri, politizarea managementului și lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice”, mai afirmă membrii comunității de afaceri.
Aceștia apreciază că în ultimele 18 luni a fost înregistrată o mobilizare fără precedent a decidenților în jurul unor teme periferice din punct de vedere al urgenței și importanței pentru România și români, în timp ce priorități naționale, precum educația, sănătatea, infrastructura, nu au depășit stadiul de “strategii de sertar”. Deși aceste initiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija față de cetățean, de fapt, acestea sunt apreciat ca adâncind nesiguranța cetățenilor și neîncrederea mediului privat.
”Insistența în direcția modificărilor legislației penale, în pofida valului de reacții din partea societății și a avertismentelor partenerilor internaționali, crează un climat de neîncredere care afectează obiectivele asumate ale României: să fie un partener de încredere al NATO și UE, să adere la OECD și să creeze bunăstare cetățenilor săi”, consideră oamenii de afaceri.
CITEȘTE ȘI BNR: Rata anuală a inflației se va plafona în următoarele luni și va scădea la finalul anului spre intervalul țintăParlamentul a aprobat miercuri modificări ale Codului Penal, printre care redefinirea abuzului în serviciu, eliminând din sfera acestuia elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament și Guvern, abrogarea neglijenței în serviciu. Totodată, a fost modificată definiția grupului infracțional organizat, în sensul că nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și fără a avea o continuitate.