Ministerul Finanțelor Publice propune suplimentarea plafonului alocat pe anul 2016 pentru programul guvernamental ”Prima casă”, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor numeroase transmise de băncile înregistrate în Program.
Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurtă rămasă până la finalul anului. Decizia suplimentării a fost luată ca urmare a ritmului intens și susținut de acordare a garanțiilor, care demonstrează interesul și angajamentul în creștere atât la nivelul finanțatorilor, cât și al beneficiarilor.
În perioada ianuarie-septembrie 2016, au fost acordate 27.329 de garanții, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garanțiilor acordate. Până în prezent au fost executate 498 de garanții. Plafonul total de garantare pe anul 2016 este de 2.690,3 milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din 2009 când a fost lansat Programul Prima Casă și până la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garanții, în valoare totală de 16,96 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Motivele pentru care programul a fost lansat în 2009 nu mai sunt valabile, criza fiind depășită și prețurile imobilelor stabilizate. Programul nu va fi însă oprit, așa cum existau așteptări, urmând să fie prelungit ferm chiar pentru cinci ani, cu unele modificări, propuse Guvernului de către Ministerul Finanțelor Publice. Potrivit acestora, Prima Casă ar putea fi modificat astfel încât în următorii cinci ani, 2017-2021, doar pentru imobilele cu destinația de locuință mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani față de data acordării creditului, procentul de garantare de către stat se fie menținut la 50%, în timp ce pentru celelalte credite procentul va fi redus la 40%. În primii doi ani plafonul anual de garantare pus la dispoziția băncilor va fi de 2 miliarde lei, iar pentru următorii trei ani va scădea la 1,5 miliarde lei.
Modificările programului au fost propuse de Ministerul Finanțelor Publice printr-o notă în ședința Guvernului de săptămâna trecută.
Potrivit strategiei Programului Prima Casă 2017-2021, propusă de Finanțe, procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu vechimea și rezistența imobilului, diferențiindu-se în funcție de vechimea imobilului achiziționat și/sau a calității acestuia urmare consolidării măsurată prin rezistența la seisme (rezistența clădirii urmare consolidării).