Macron ar putea reduce participațiile Guvernului francez la Renault, Orange și Engie

Macron ar putea reduce participațiile Guvernului francez la Renault, Orange și Engie
scris 15 mai 2017

Noul președinte francez Emmanuel Macron ar putea reduce participația de 19,7% deținută de Guvern la Renault la nivelul anterior de 15%, sarcină lăsată neterminată atunci când a demisionat din funcția de Ministerul al Economiei, în august anul trecut, alte măsuri de acest tip fiind posibile la Orange și Engie, relatează Bloomberg.

Obiectivul neîndeplinit referitor la Renault este doar un exemplu al posibilelor vânzări de acțiuni, în condițiile în care deficitul bugetar al Franței este al doilea ca mărime din Uniunea Europeană, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Macron mai trebuie să reformeze industria nucleară a țării și analizează alianțe pentru unele companii la care Guvernul deține participații.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Macron, fost bancher de investiții, a lăsat deschisă posibilitatea de a reduce participația de 23% deținută de Guvern la operatorul de telecomunicații Orange.

Vânzările de active ar fi un nou par în tendința pe termen lung a Franței de a reduce deține statului la companii.

Spre deosebire de ale state occidentale, statul francez are un portofoliu mare de participații la companii listate, pe lângă participațiile la constructorul de nave militate DCNS și operatorul de loterie Francaire des Jeux.

”Ne așteptăm ca el să se retragă în anumite cazuri, în special din deținerile care nu sunt strategice pentru Guvern și să recupereze în acest fel unele lichidități”, a declarat Anne d’Anselmemanager de fonduri la Cogefi Gestion în Paris.

Vânzările ar avea loc pe o piață bursieră în creștere, cu indicele CAC 40 aflat în această lună la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani.

Simion Giurcă, unul dintre reprezentanții externi cărora ministrul Dobre le-a desființat posturile, s-a clasat pe locul 1 între directorii celor 38 de birouri naționale de turism care activează pe piața austriacă CITEȘTE ȘI Simion Giurcă, unul dintre reprezentanții externi cărora ministrul Dobre le-a desființat posturile, s-a clasat pe locul 1 între directorii celor 38 de birouri naționale de turism care activează pe piața austriacă

Opțiunile președintelui sunt limitate de legislația care obligă statul să păstreze cel puțin 70% din acțiunile Electricite de France, 50% la operatorul aeroportului din Paris, Groupe ADP, și o treime din compania de energie Engir.

O lege care conferă drepturi duble de vot acționarilor pe termen lung conferă Guvernului un anumit spațiu Guvernului, care i-a permis să vândă în acest an o participație la Engie.

Macron vrea să păstreze activele strategice sub influența Guvernului, dar vrea să reducă participațiile la unele companii la circa 18%. Ceea ce ar permite statului să păstreze participații minoritare de blocare, la adunările generale ale acționarilor, datorită drepturilor de vot duble, potrivut unui director de companie la care statul deține o participație.

Decizia lui Macron, ca ministru al Economiei, de a introduce drepturile de vot duble pentru acționarii pe termen lung ai Renault, împotriva voinței directorului general al producătorului auto, Carlos Ghosn, a declanțat un conflict cu Nisan Motor, care deține o participație la Renault.

Macron a mărit participația Guvernului la Renault cu 4,7 puncte procentuale, suficient pentru a impune dublarea drepturilor de vot la o adunare a acționarilor. Statul trebuie să respecte promisiunea lui Macron de reducere a participației statului la nivelul anterior.

Încercarea Orange de a prelua controlul asupra majorității operatorului Bouygues Telecom a eșuat în aprilie 2016, când Macron era încă ministrul Economiei, iar unele persoane apripiate situației au atribuit acest fapt reticenței acestuia de a ceda un control prea mare la Orange, într-un schimb de acțiuni propus. Recent, Macron a semnalat să statul este dispus să își reducă deținerea.

Între cele mai valoroase active ale statului se află o participație de 83% la EDF, de 29% la Engie, de 11% la Airbus, 51% la ADP, 26% la compania din industria de apărare Thales și 14% la producătorul de motoare de avioane Safran.

viewscnt
Afla mai multe despre
macron
renault
orange
engie