Aproximativ 4,5 milioane de consumatori casnici de electricitate și 2 milioane de consumatori casnici de gaze care nu au semnat contracte concurențiale vor achita începând de astăzi, 1 iulie, facturi semnificativ mai ridicate, în urma expirării termenului până la care beneficiau de vechiul preț de serviciu universal.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Începând cu 1 iulie expiră termenul de aplicare a prevederilor ordinului emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin care au fost evitate scumpirile la energie electrică cu până la 26%, începând cu 1 ianuarie, ANRE obligând atunci furnizorii ca, până la finalul lunii iunie, să-și factureze clienții casnici care nu au semnat contracte concurențiale la cel mai atractiv preț din ofertele lor.
Asta nu înseamnă că de la 1 iulie acești consumatori nu pot semna contracte concurențiale, însă ei nu vor mai beneficia de acum de prețurile atractive din momentul liberalizării piețelor de gaze și electricitate, ci de unele mai mari, și, în ultimul caz, nici de discount-ul oferit de furnizori (diferența dintre prețul de FUI și cel din oferta concurențială) pe primele 6 luni ale acestui an. Cu excepția clienților Electrica Furnizare, care a anunțat că a prelungit termenul de aplicare a discount-ului până la finalul lunii august.
În ceea ce privește facturile la curent, acestea ar urma să fie, de astăzi, mai mari cu 2-7% în cazul clienților “neconcurențiali” ai celor 4 mari furnizori de ultimă instanță (Enel, Electrică, CEZ și E.ON), ca urmare a scumpirii energiei electrice active facturată (care reprezintă aproximativ 50% fin valoarea facturii, restul fiind tarife, contribuții, accize și certificate reglementate) cu un procent cuprins între 3 și 13%.
Scumpirile mai semnificative vor fi suportate de cei aproximativ 2 milioane de consumatori casnici care nu au semnat un contract concurențial de furnizare gaze, în pofida scurgerii unui an de la liberalizarea pieței. În cazul E.On și Engie, care controlează 90% din piață, creșterile vor fi între 13% și 25%.
În ceea ce-i privește pe ceilalți furnizori de gaze, unul dintre aceștia a anunțat chiar o scădere de 2%, în timp ce altul a indicat o majorare de 50% a prețului, rezultând o medie de 17%.
Până în prezent, cum a anunțat la Profit Energy.forum vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, doar jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate și de gaze au semnat contracte concurențiale.
Pe piața de energie electrică, “eliminarea prețurilor reglementate s-a făcut la 1 ianuarie. La acel moment, din cei 8,9 milioane de clienți casnici, circa 3 milioane erau în piața concurențială, deci o treime dintre clienți aveau un contract concurențial. După cinci luni, la sfârșitul lunii mai, alți 1,3 milioane de consumatori au semnat un contract concurențial, deci am ajuns la un procent de 48%. Avem o medie de circa 200-250.000 de contracte noi încheiate în fiecare lună, deci la sfârșitul lunii iunie vom avea peste jumătate din consumatorii casnici de energie electrică cu un contract concurențial semnat”, a explicat Zoltan Nagy-Bege în cadrul celei de-a cincea ediții a Videoconferinței Profit Energy.forum - Energia post-coronavirus
CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în programÎn ceea ce privește piața gazelor naturale, situația este similară - din 4 milioane de consumatori, 600 erau deja pe piața concurențială, iar alți 1,5 milioane au semnat astfel de contracte după momentul liberalizării de la mijlocul anului trecut.
Scumpirile facturilor la utilități au cauze obiective, în special scumpirea celor două mărfuri, a gazului natural și a energiei electrice, pe toate piețele europene, nu numi pe cea autohtonă.
Repornirea economiilor afectate de pandemie a majorat cererea, ceea ce a pus o presiune pe prețul gazelor și electricității. Astfel, pe piața spot a gazelor, greul s-a majorat de aproximativ 2,5 ori, de la un preț de 50 de lei/MWh în vara trecută, ajungându-se la unul de 130 lei/MWh.
O evoluție similară a avut și piața spot de energie electrică, la fel ca și pe piețele spot cu care este cuplată – Ungaria, Cehia și Slovacia, piețe confruntate și cu scumpirea la nivel record a certificatelor de emisii. Dacă în urmă cu un an pe piețele spot prețurile erau de 100-125 lei /MWh, în prezent acestea sunt de 3-4 ori mai ridicate, variind între 325 și 450 lei/MWh. Iar peste 50% din energia furnizată consumatorilor finali provine de pe cele două piețe spot (PZU și intraday).
Scumpiri ale gazului și electricității pentru populație sunt înregistrate și în statele vecine. În Ucraina, de exemplu, compania națională de gaze, Naftogaz, a anuțat o scumpire cu aproximativ 10% de la 1 iulie, după ce majorase deja prețul gazului cu 50% de la 1 iunie.