Legea pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice este neconstituțională, a stabilit, marți, Curtea Constituțională, care a admis astfel obiecția de neconstituționalitate formulată de deputații PNL. CCR arată că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Modificările legislative vizau să elimine obligația numirii de manageri independenți politic în conducerea executivă și în Consiliile de Administrație ale unor companii de stat, între care Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi București, Romgaz, Transelectrica, Administrația Porturilor Maritime, Complextul Energetic Oltenia, Romsilva sau Poșta Română.
Curtea a constatat, în esență, că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, reținând, totodată, că dispozițiile referitoare la mandatarea Guvernului de a emite hotărâri prin care să prevadă excluderea altor entități economice de la aplicarea regimului juridic contravin rolului constituțional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a țării, precum și regimului constituțional al hotărârilor de Guvern.
Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de 64 de deputați liberali.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În ceea ce privește modificările aduse OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, au fost sesizate numeroase încălcări ale tehnicii legislative în procesul de elaborare și de adoptare a proiectului de lege, precum și instituirea unui regim juridic extraordinar care conferă Guvernului atribuții ce depășesc cadrul constituțional”, se arată în textul sesizării trimise CCR.
Modificările la această lege, adoptate în decembrie 2017 de Camera Deputaților, au fost contestate și de Fondul Proprietatea, care este acționar minoritar în mai multe companii de stat și care a cerut președintelui Klaus Iohannis reexaminarea actului normativ, susținând că aceste modificări "au golit practic de conținut ordonanța privind guvernanța corporativă".
Profit.ro a anunțat anul trecut că, pe fondul controverselor care au captat atenția asupra modificării legilor care reglementează sistemul judiciar, parlamentarii PSD-ALDE au decis scutirea a circa 100 de companii de stat de la obligația selectării unui management corporativ, măsura, anunțată de Profit.ro, fiind avizată, final, în Camera Deputaților. Inițial, majoritatea de guvernământ stabilise scutirea a doar 27 de societăți cu capital majoritar de stat de la această obligație legală. Guvernul a solicitat exceptarea doar a companiilor din industria de apărare.