Italia: Deficitul bugetar ar putea depăși 4,5% din PIB în 2023

Italia: Deficitul bugetar ar putea depăși 4,5% din PIB în 2023
scris 5 sep 2023

Italia pregătește majorarea deficitului bugetar din 2023 peste ținta de 4,5% din PIB, stabilită în aprilie, în urma impactului stimulentelor fiscale costisitoare acordate pentru îmbunătățirea locuințelor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Anul acesta, Eurostat a modificat modul în care creditele fiscale sunt încadrate în conturile publice, ceea ce a forțat Italia să revizuiască în sus deficitele din 2020 și 2022, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Boloș explică cum va fi aplicat impozitul de 10% pe venituri din dobânzi la titluri de stat, anunțat de Profit.ro. Rămâne în discuție taxa de 1% pe afacerile companiilor mari. Taxă excepțională asupra sectorului bancar, ca în Italia - Ungaria CITEȘTE ȘI Boloș explică cum va fi aplicat impozitul de 10% pe venituri din dobânzi la titluri de stat, anunțat de Profit.ro. Rămâne în discuție taxa de 1% pe afacerile companiilor mari. Taxă excepțională asupra sectorului bancar, ca în Italia - Ungaria
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Deja Guvernul a luat măsuri pentru limitarea stimulentelor pentru a nu afecta finanțele publice din 2023, în pofida contribuției pe care au avut-o la sprijinirea sectorului construcțiilor și a economiei în general, în timpul pandemiei.

Totuși, stimulentele încă afectează Italia, a treia economie a zonei euro, deoarece credite scadente de miliarde de euro vor fi adăugate la deficitul bugetar din acest an, susțin sursele.

Impactul asupra bugetului din 2024 încă este evaluat, iar Guvernul ar putea lua măsuri pentru a preveni noi devieri de la țintele de deficit, adaugă sursele.

Unul dintre programe, numit Superbonus, care acordă stimulente generoase pentru economisirea energiei în urma îmbunătățirii locuințelor, se apropie de 100 miliarde de euro de când a fost lansat inițial, în 2020.

"Când mă gândesc la Superbonus mă apucă durerea de stomac, deoarece are efecte negative asupra conturilor publice publice, afectează politicile economice și nu lasă loc pentru alte intervenții", a declarat duminică ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti.

Deja în iulie Italia indicase că analizează modificarea acestor stimulente fiscale, ca parte a discuțiilor cu UE privind restructurarea PNNR.

Până în 27 septembrie, Guvernul va actualiza previziunile economice, prin Documentului economic și financiar (DEF). Acesta stabilește obiectivele privind finanțele publice și economia până în 2024 și este publicat de Trezoreria Italiei.

FOTO & VIDEO Mercedes a făcut spectacol la Munchen cu conceptul CLA Class CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Mercedes a făcut spectacol la Munchen cu conceptul CLA Class

În condițiile în care Italia pregătește un buget dificil pentru 2024, în contextul înrăutățirii perspectivelor economice, Giorgetti a reiterat angajamentul de a menține deficitul și datoria pe un trend descrescător, ceea ce lasă o marjă de manevră redusă pentru stimulente.

Premierul italian Giorgia Meloni a cerut într-o întâlnire cu miniștrii "să evite risipa" în propunerile pe care le vor înainta pentru buget, înainte ca acesta să fie prezentat Parlamentului, în octombrie. Premierul vrea să reducă cheltuielile, banii rezultați urmând să fie folosiți pentru planul Guvernului de a reduce impozitele pe salarii și a ajuta familiile care se confruntă cu dificultăți.

În condițiile în care economia s-a contractat neașteptat în trimestrul doi din 2023, Executivul se confruntă cu perspectiva potențialei depășiri a țintei de deficit, de 4,5% din PIB în 2023 și 3,7% din PIB în 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
pib