Isărescu: Vom avea grijă să nu se ajungă la dobânzi negative la depozite

Isărescu: Vom avea grijă să nu se ajungă la dobânzi negative la depozite
scris 9 feb 2016

Inflația negativă este temporară și nu există condițiile pentru rate de dobândă sub zero la depozite, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Chiar dacă ar apărea presiuni pentru remunerări negative ale depozitelor, instituția va interveni. "Vom lucra cu toate mecanismele necesare ca lucrul acesta să nu se petreacă".

Perspectiva unor dobânzi negative la depozite, așa cum se întâmplă în unele state industrializate, nu este considerată probabilă și nici dorită la Banca Națională a României. Guvernatorul Mugur Isărescu a observat că există preocupare în presă pentru acest subiect, dar nu întrevede materializarea unor astfel de temeri. "Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru", a declarat șeful băncii centrale în conferința de presă de prezentare a raportului trimestrial privind inflația.

Chiar datele indicate de BNR în documentul citat sprijină faptul că nu ar trebui să avem dobânzi negative este unul dintre argumentele lui Isărescu: "Inflația negativă este tranzitorie, temporară și se va reveni la alte cifre chiar din vara acestui an. Prognozele instituției sunt pentru o diminuare în continuare a deficitului de cerere până la trecerea către un excedent de cerere la jumătatea acestui an, factor de presiune în sensul majorării prețurilor”.

Urmărește-ne și pe Google News

BNR a urcat prognoza privind creșterea prețurilor de consum în acest an, de la 1,1% la 1,4%, și anticipează că în 2017 rata anuală a inflației se va situa la 3,4%. Fără scăderea TVA, inflația ar fi urcat la 3% încă din acest an, iar în 2017 atingea 3,7%, ceea ce însemna depășirea intervalului de variație țintit.

Excesul de lichiditate este un alt argument pentru care dobânzile nu pot trece sub pragul zero. Chiar și dacă va fi o tentație din direcția băncilor comerciale pentru coborârea dobânzilor, atunci va apare un al treilea argument: intervenția BNR. "Vom avea noi grijă să nu se întâmple să se ajungă la dobânzi negative", a afirmat Isărescu. El mizează că semnalele de la BNR vor fi preluate de bănci, al căror comportament să fie unul rezonabil.

Bursele asiatice au crescut puternic vineri, după ce Banca Japoniei a introdus dobânzi negative la depozite CITEȘTE ȘI Bursele asiatice au crescut puternic vineri, după ce Banca Japoniei a introdus dobânzi negative la depozite

Temerea în piață nu este că vor fi dobânzi negative la credite, ci la depozitele sau economiile atrase de la populație și firme. "Vom lucra cu toate mecanismele necesare ca lucrul acesta să nu se petreacă", este răspunsul guvernatorului BNR la aceste neliniști.

Un instrument de politică eficientă este chiar limita de 0,25% la care băncile cu exces de lichiditate pot face plasamente la banca centrală. "Aceea chiar funcționează", spune Isărescu, amintind că acei bani sunt absorbiți de BNR la dobânzi pozitive. El nu nu vede cum piața poate coborî sub rata de 0,25%. "Dar și aia mi se pare destul scăzută", a conchis șeful Băncii Naționale.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
bnr
banci
dobanzi negative
leu