Isărescu: Statutul BNR trebuie îmbunătățit, dar în niciun caz în direcția inițiativelor legislative recente

Isărescu: Statutul BNR trebuie îmbunătățit, dar în niciun caz în direcția inițiativelor legislative recente
scris 5 iul 2016

Respectarea legislației și politicilor europene este un pilon de bază pentru dezvoltarea țării, iar inițiativele legislative care vizează domeniul financiar-bancar arată că în România aplicarea acestui principiu nu a constituit o regulă, spune guvernatorul BNR. El a criticat în special înițiativele parlamentare recente privind statutul Băncii Naționale, care vin să înlăture imunitatea legală a conducerii și să o facă mai ușor de demis de către Parlament.

Pe de o parte Comisia Europeană spune că BNR nu este suficient de independentă de celelalte instituții ale statului pentru ca România să adere la zona euro cu legislația actuală, pe de altă parte mai mulți parlamentari încearcă să schimbe legile pentru a șubrezi poziția conducerii și funcționarilor Băncii, pentru că, spune ei, aceștia nu răspund în fața nimănui.

Urmărește-ne și pe Google News

“E adevărat că statutul BNR trebuie îmbunătățit, dar în niciun caz în direcția inițiativelor legislative anunțate recent”, a declarat Isărescu în fața președintelui Klaus Iohannis, a premierului Dacian Cioloș și a mai multor parlamentari prezenți la prezentarea unui document privind strategia de dezvoltare a României.

Isărescu: Este preferabilă o creștere economică moderată, de 3,5%, dar pe parcursul mai multor ani CITEȘTE ȘI Isărescu: Este preferabilă o creștere economică moderată, de 3,5%, dar pe parcursul mai multor ani

Inițiativele recente despre care vorbește guvernatorul două și au apărut în acest an, după ce BNR a intrat pe poziții antagonice cu Parlamentul, cu ocazia dezbaterilor privind Legea dării în plată.

Guvernatorul Băncii Naționale a României va fi în continuare obligat să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate, incluzând situația financiară și un raport de audit, dar respingerea documentului va atrage demiterea de drept a Consiliului de Administrație, prevede un proiect depus în aprilie de către senatoarea ALDE Cristiana Anghel.

Deputatul Daniel Zamfir, autorul Legii dării în plată, a venit și el cu un proiect care lasă conducerea și angajații BNR fără imunitate penală și civilă, eliminând două articole din statutul Băncii.

Zamfir, care spune că are girul PNL pe acest proiect, a fost încurajat de observațiile Președinției pe Legea privind Comitetului de Supraveghere, o suprastructură ce dă indicații opționale/obligatorii pentru autorități, ce urmează a fi condusă chiar de către Isărescu.

Președinția susține că legea trebuie reexaminată de către Parlament pentru că, printre altele, acordă acestui Comitet, format din reprezentanți ai Băncii Naționale, ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai Guvernului, un nou tip de imunitate, în afara Constituției.

Iohannis: Solicit Guvernului să întregească strategiile economice cu dimensiunea europeană necesară actualului context CITEȘTE ȘI Iohannis: Solicit Guvernului să întregească strategiile economice cu dimensiunea europeană necesară actualului context

Legea stipulează că membri Comitetului au imunitate civilă și penală, dacă acționează cu bună-credință. Prevederea este similară cu cea din statutul BNR.

În discursul de astăzi, Isărescu a criticat și inițiativele care vizează creditele ipotecare, ca fiind neeuopene - o referire voalată la Legea dării în plată despre care scriam mai sus.

“Și în cazul debitorilor ipotecari, directivele europene prevăd măsuri clare de protecție, dar inițiativele legislative s-au depărtat clar de reperele europene”, a adăugat guvernatorul.

Una dintre directivele europene care vizează creditele ipotecare prevede o procedură similară cu darea în plată, dar doar ca opțiune între părți.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
bnr
darea in plata
statutul bnr