Isărescu: Leul s-a depreciat cu 6% față de valutele principalilor parteneri comerciali

Isărescu: Leul s-a depreciat cu 6% față de valutele principalilor parteneri comerciali
scris 12 oct 2015

Moneda națională s-a depreciat în medie, în primele 7 luni din 2015, cu 6% față de valutele principalilor parteneri comerciali ai României, ceea ce a stimulat exporturile românești, acestea având un avans de 5,9% în intervalul respectiv, comparativ cu perioada similară a anului trecut, se arată într-un document oficial al BNR, semnat de guvernatorul Mugur Isărescu.

"(...) nivelul cursului de schimb real efectiv (calculat față de un coș de valute reprezentativ pentru comerțul exterior al României) – indicator care reflectă cu mai multă acuratețe competitivitatea prin preț (a exporturilor românești – n.r.) decât cursurile de schimb bilaterale calculate față de euro sau dolarul SUA – s-a majorat cu circa 6 la sută în primele 7 luni ale anului 2015 față de aceeași perioadă a anului anterior. O astfel de evoluție este de natură să sprijine exporturile, a căror valoare a crescut cu 5,9 la sută în intervalul menționat", se afirmă în document, care este datat 5 octombrie 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, exportatorii români au beneficiat și de "declinul consistent înregistrat pe parcursul ultimului an de prețurile internaționale ale petrolului și ale principalelor materii prime". Prețul spot al sortimentului de țiței Brent s-a redus cu 49% în cele 12 luni scurse între 30 septembrie 2014 și 30 septembrie 2015, de la 94,67 la 48,37 dolari/baril.

În document nu se precizează ce valute intră în coșul în raport cu care BNR calculează cursul de schimb real efectiv al leului. Ultimele date ale INS arată că, în afară de state din zona euro, principalii parteneri comerciali ai României sunt, la export, Ungaria, Turcia, Marea Britanie, Bulgaria, Polonia și Cehia, iar la import – Ungaria, Polonia, China, Rusia și Turcia.

Cursul mediu leu-euro din primele 7 luni din 2015 a fost de 4,4461 lei/euro, moneda națională apreciindu-se marginal, cu 0,23%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când cursul mediu a fost de 4,4567 lei/euro. În schimb, leul s-a depreciat față de dolar cu peste 22%, de la un curs mediu de 3,2570 lei/dolar în ianuarie-iulie 2014 la unul de aproape 4 lei/dolar în primele 7 luni ale anului curent.

În primele 8 luni din 2015, exporturile României s-au majorat cu 5,4% față de perioada similară a anului trecut, la aproape 36 miliarde euro.

În documentul BNR citat, semnat de Mugur Isărescu, se mai arată că orice tentativă a unei bănci centrale de a determina o foarte amplă deviere durabilă a cursului de schimb de la nivelul stabilit de o piață pe care interacționează o multitudine de entități (exportatori, importatori, investitori, consumatori, agenți care economisesc, debitori, creditori) ar fi sortită eșecului.

În plus, dacă ar proceda astfel, o bancă centrală și-ar încălca mandatul, acționând împotriva obiectivului său fundamental, ceea ce ar duce la decredibilizarea sa, se mai menționează în document.

"Presupunând, totuși, prin absurd, că o asemenea mișcare a cursului de schimb ar fi provocată în România, ea ar avea consecințe deosebit de grave, greu de cuantificat, ce ar fi resimțite cu certitudine la un moment dat și de acele entități care, în funcție și de evoluția cererii externe, ar putea fi inițial avantajate", se mai afirmă în documentul BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
mugur isarescu
cursul de schimb
euro
leu
dolar
exporturi