Proiectul de modificare a Codului Muncii, aflat în prezent în procedura de legiferare la Camera Deputaților, reduce drastic flexibilitatea condițiilor de muncă, conducând la scăderea competitivității companiilor și a României, avertizează Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură din România (CCIFER) și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).
În acest context, reprezentanții celor mai importanți investitori străini din România, își exprimă public îngrijorarea privind proiectul de modificare a Codului Muncii.
”Cadrul actual, în vigoare din 2011, a fost bine primit de mediul privat și a condus la o creștere a numărului de locuri de muncă și o scădere a șomajului, la o creștere economică pozitivă, o creștere a salariului minim și mediu și o scădere a conflictelor de muncă. A reprezentat o garanție, fie ea și minima, a stabilității pieței muncii și, pe cale de consecință, a competitivității actuale a economiei românești”, se precizează într-un comunicat comun al celor două organizații de investitori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din punctul de vedere al investitorilor, în cazul adoptării proiectului de modificare a Codului Muncii, nu numai că nu va aduce beneficii economiei României, ci o vor pune în pericol, generând riscul închiderii unor companii, renunțării la investiții planificate și, ca o consecință firească, cel al desființării unui număr semnificativ de locuri de muncă și al creșterii șomajului.
”Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decât cel din anul 2011 este o măsură profund inadaptată realităților actuale ale economiei și pieței muncii. Un exemplu în acest sens este propunerea de reintroducere a contractului colectiv de muncă la nivel național, care ar putea duce în fapt, la existența a două reglementări paralele distincte aplicabile la nivel național (Codul Muncii și CCM Național)”, se precizează în comunicat.
În opinia investitorilor, o astfel de propunere este inacceptabilă în contextul în care dubla reglementare din trecut a creat o serie nesfârșită de probleme practice de interpretare și aplicare și dezbateri inutile.
”Considerăm că un nou CCM Național nu este de natură să atragă investiții și crearea de noi locuri de muncă. Negocierea la nivel de unitate este și trebuie să rămână cel mai important și eficient instrument de stabilire a unor condiții de muncă adaptate la situația concretă,” au declarat reprezentanții AHK România.
Reprezentanții CCIFER și AHK România se declară îngrijorați și surprinși neplăcut că reglementarea actuală a raporturilor de muncă (individuale sau colective) face în prezent obiectul unui număr record de inițiative legislative și propuneri de modificare care creează premisele periclitării grave a situației economice actuale și a creșterii competitivității României.
Lipsa de predictibilitate, instabilitatea și incoerența cadrului legislativ actual (cauzate de numărul mare de modificări succesive ale reglementărilor, precum și de nerespectarea normelor elementare de tehnică legislativă) reprezintă aspecte asupra cărora reprezentanții mediului de afaceri din România au tras în permanență, în ultimii ani, serioase semnale de alarmă.
”Ne dorim o șansă la dialog real pe marginea Codului muncii – impactul acestuia asupra atractivității României și a competitivității companiilor este esențial. Experții noștri au elaborat o serie de propuneri concrete pentru ameliorarea competitivității României. Acest proiect de lege este un pas înapoi. Un pas înapoi care ar putea costa numeroase locuri de muncă în industrie și servicii” – au declarat reprezentanți ai CCIFER.
CCIFER și AHK România grupează în prezent peste 1.000 de companii franceze, germane și române, reprezintă peste 350.000 de locuri de muncă, iar peste 25% din schimburile comerciale ale României sunt realizate cu Germania și Franța.