Companiile nord-americane au comandat în 2023 un număr de roboți mai mic cu aproape o treime față de 2022, în contextul în care încetinirea economiei și dobânzile mai mari au făcut mai dificilă justificarea achiziției de echipamente avansate, primul regres după cinci ani de creștere neîntreruptă a invaziei roboților în forța de muncă din regiune, transmite Reuters.
"Atunci când economia nu este într-o stare bună, este mai ușor să amâni achizițiile", spune Jeff Burnstein, președintele Association for Advancing Automation (A3), o asociație reprezentativă care urmărește comenzile de roboți, scrie Agerpres.
Potrivit datelor A3, în 2023 companiile nord-americane au cumpărat 31.159 de roboți, o scădere de 30% comparativ cu 2022, cel mai mare declin procentual de după 2006 și cea mai mare reducere înregistrată vreodată în cifre absolute. Reculul a avut loc atât în industriile care au legătură cu producția de automobile, care au reprezentat aproape jumătate din piață anul trecut, cât și în alte sectoare precum producția de alimente sau metale.
Încetinirea comenzilor pentru roboți a venit într-un moment în care unele companii au anunțat inițiative pentru a dezvolta versiuni mai avansate ale mașinilor lor.
Însă pentru mulți producători de roboți, vânzarea mașinilor actuale a fost afectată de îngrijorările cu privire la încetinirea economiei și stocurile mari acumulate în timpul pandemiei de COVID-19. De exemplu, producătorul danez Universal Robots a raportat recent o scădere de 7% a cifrei de afaceri pe 2023, până la 304 milioane de dolari.
Vânzările de roboți au explodat în timpul pandemiei de COVID-19, când producătorii s-au grăbit să utilizeze mașini pentru a fabrica bunuri în contextul unei lipse cronici de mână de lucru. Datele A3 arată că 2022 a fost un an record pentru comenzile de roboți.
Analiștii subliniază însă că roboții sunt doar unul din echipamentele de care companiile au nevoie și alți indicatori referitori la cheltuielile companiilor au rezistat mai bine în SUA. Potrivit Departamentului american al Comerțului, comenzile pentru bunuri de capital non-defense, excluzând avioanele, un indicator urmărit cu atenție de economiști pentru a evalua tendințele în cheltuielile companiilor, au crescut cu 1,7% anul trecut, ceea ce sugerează că investițiile în echipamentele de bază au rămas relativ neschimbate pe măsură ce economia a dezmințit previziunile acelor analiști care mizau pe o recesiune.
Jeff Burnstein spune că majoritatea producătorilor de roboți cu care a vorbit sunt optimiști că afacerilor își vor reveni în a doua jumătate a acestui an.