Vânzarea combinatului de la Galați nu este echivalentă cu închiderea acestuia, iar angajații nu ar trebui să fie afectați, în condițiile în care Comisia Europeană (CE) dorește să ridice nivelul concurențial în Europa și nu să închidă capacități de producție, a declarat, într-un interviu acordat pentru News.ro, directorul general al grupului de unități ArcelorMittal Galați – Skopje, Bruno Ribo. Procesul de vânzare ar urma să dureze câteva luni, după ce CE aprobă tranzacția, termenul fiind 23 mai.
Grupul ArcelorMittal a anunțat recent că a înaintat către CE o propunere de a vinde mai multe unități de producție din Europa, între care și combinatul de la Galați, în vederea finalizării achiziției combinatului Ilva din Italia, o decizie finală a Comisiei urmând să fie luată până pe 23 mai 2018.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că CE este cea care va decide în privința vânzării activelor ArcelorMittal, inclusiv a combinatului din Galați, însă ulterior statul român are pârghii de intervenție și va putea să spună dacă îl acceptă sau nu pe cumpărător, mai ales dacă, din motive legate de securitatea României, cumpărătorul nu este în regulă.
În ultimii ani, combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.
CITEȘTE ȘI STUDIU Oamenii de afaceri români, restanți la capitolul strategie de risc în afaceri. Prototipul firmei vulnerabile la insolvențăPrezentăm integral interviul acordat agenției de presă News.ro de directorul general al grupului de unități ArcelorMittal Galați – Skopje, Bruno Ribo:
Reporter: Care este semnificația achiziționării Ilva (Italia) în paralel cu separarea unui număr de unități ale ArcelorMittal? De ce a fost aleasă această strategie?
Bruno Ribo: Trebuie să reamintim că au fost solicitate companiei ArcelorMittal, de către Comisia Europeană, măsuri compensatorii legate de achiziționarea companiei Ilva, în scopul menținerii mediului concurențial în Europa. Acesta nu este un lucru pe care Grupul nostru să-l fi anticipat. Pentru noi, logica se bazează pe profilul și piața unităților avute în vedere. În cazul Galați și Skopie, logica este că ne situăm în aceeași zonă geografică și prezentăm un portofoliu similar de produse cu cel al Ilva.
Reporter: Există posibilitatea ca noul proprietar să cumpere Galațiul la un preț mic și mai apoi să îl revândă bucată cu bucată?
Bruno Ribo: O eventuală vânzare a Combinatului nu este echivalentă, în niciun caz, cu închiderea. Combinatul este complet funcțional, perfect adaptat pieței sale naturale, cu un portofoliu puternic de clienți, un lanț de aprovizionare sigur, cu muncitori calificați și specialiști excelenți, fără probleme în îndeplinirea niciunei obligațiilor legale. Are un potențial semnificativ de creștere, ceea ce îl face și mai atractiv. Nu în ultimul rând, avem atractivitate având în vedere că suntem în interiorul Uniunii Europene.
Cred că scenariul evocat de dumneavoastră pornește de la un punct de vedere greșit. Din multele motive explicate mai sus, nu este scenariul pe care Uniunea Europeană dorește să-l impună. Încă o dată: U.E. dorește să ridice nivelul concurențial în Europa și nu să închidă capacități de producție!
Comisia a spus clar: "Vom aproba măsurile corective propuse numai dacă suntem convinși că activele transferate vor continua să fie operate pe termen lung și durabil în mâinile noului proprietar. Și nu vom aproba un transfer în cazul în care acest lucru nu este garantat".
Pe deasupra, să încercăm să lăsăm la o parte sentimentele și emoțiile - știu că este dificil! – și să gândim puțin. De ce ar vrea un nou investitor - după plata unei sume importante de bani - să închidă Combinatul? Oricine poate înțelege că obiectivul principal al acestuia va fi să obțină returnarea investiției sale, care se poate genera numai prin dezvoltarea afacerii.
Reporter: Ați primit vreo ofertă pentru vreuna din unitățille din pachetul de separare (engl: “remedy pack”). Dacă da, ce la ce companii?
Bruno Ribo: Pentru că unitatea de la Galati este într-o formă bună și atractivă, putem vedea interesul unor investitori diferiți, dar este prematur să vorbim despre nume sau preț. Termenul limită până la care Comisia Europeană va lua o decizie este 23 mai. Presupunând că aprobarea va fi acordată, procesul de vânzare va dura câteva luni până la finalizare.
Sunt optimist și cred cu tărie că vom avea o tranziție lină, care va dura câteva luni, pentru a asigura continuitatea tuturor proceselor. Nimeni nu ar trebui să fie afectat: angajați, clienți, furnizori, contractori, în niciun fel. Acest lucru este foarte important: pentru a ne asigura un viitor promițător, mai întâi trebuie să onorăm promisiunile și obiectivele din planul de afaceri pentru 2018.
Reporter: Intenționați să vindeți și alte unități ArcelorMittal din România?
Bruno Ribo: Nu avem în plan acest lucru.
Reporter: Ce se va întâmpla cu cei 7.000 de angajați (5.500 ai Combinatului plus contractori) după vânzare?
Bruno Ribo: Dacă evocați un scenariu brutal în care oamenii sunt concediați, nu există absolut niciun motiv pentru asta. Orice dezvoltare a afacerii va duce mai degrabă la crearea de locuri de muncă.
Dar să nu ne păcălim singuri. Eforturile de îmbunătățire a productivității prin eficientizare și digitalizare vor continua, independent de proprietarul combinatului. Nu e nicio noutate aici. Acest lucru se întâmplă și nu numai la Galați.
Reporter: Cum estimați că va fi acest an pentru operațiunile dumneavoastră din România?
Bruno Ribo: Pe baza a ceea ce vedem astăzi, va fi un an mai bun ca 2017, de fapt cel mai bun an începând din 2009. După cum știți, în noiembrie 2017 am oprit fluxul cald pentru un pachet major de investiții în valoare de 40 de milioane de euro, în echipamente instalate mai ales la Oțelărie. Ultimul segment al acestui pachet a fost startat în urmă cu câteva săptămâni și este conform așteptărilor noastre. Ca urmare a acestor modernizări, putem vedea acum rezultate mai bune în calitatea produselor, fiabilitatea echipamentelor, volum mai mare și o întărire a securității muncii pentru angajații noștri.
Din 2009 ne-am angajat într-un proces de transformare de proporții care își arată acum rezultatele. În ultimii 3 ani, rezultatele operaționale (EBITDA) au fost pozitive, 2018 arată acum mai bine ca 2017, securitatea oamenilor noștri la locul de muncă, fiabilitatea echipamentelor, calitatea produselor, serviciile oferite clienților, productivitatea, toate s-au îmbunătățit substanțial.