INS a confirmat creșterea economică de 4% din primul trimestru

INS a confirmat creșterea economică de 4% din primul trimestru
scris 7 iun 2018

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, joi, estimările publicate la jumătatea lunii mai, referitoare la creșterea de 4%, pe serie brută, a economiei românești în primul trimestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, în primul trimestru al acestui an, față de același trimestru din anul 2017, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere cu 4% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul s-a menținut la același nivel.

PIB-ul - date ajustate sezonier - estimat pentru primul trimestru din 2018 a fost de 222,726 miliarde lei prețuri curente, menținându-se – în termeni reali – la acelasi nivel cu cel din ultimul trimestru din 2017 și în creștere cu 4,2% față de primul trimestrul al anului trecut.

Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru primul trimestru din 2018 a fost de 176,707 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 4% față de primul trimestru din 2017.

Avertisment FMI: Economia României dă semne de supraîncălzire. O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică. Fondul - îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și încetinirea reformelor, așteptări de noi măsuri fiscale CITEȘTE ȘI Avertisment FMI: Economia României dă semne de supraîncălzire. O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică. Fondul - îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și încetinirea reformelor, așteptări de noi măsuri fiscale

La creșterea PIB, în primele trei luni, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții mai importante având industria (+1%), cu o pondere de 23% la formarea PIB și care a înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 4,4%; comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 3,4% la creșterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creșterea PIB.

Exportul net a înregistrat însă o scădere de 0,6%, o consecință a creșterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri și servicii.

Anul trecut, economia românească a crescut cu 6,9%, față de 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
ins