ING: Salariile au crescut în ultimul an cu 24% la stat și cu 12% în sectorul privat

ING: Salariile au crescut în ultimul an cu 24% la stat și cu 12% în sectorul privat
scris 7 oct 2016

Câștigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, în perioada august 2015 - august 2016, cu 23,6%, de două ori mai repede decât salariile din sectorul privat, care au avansat cu 12,4% în aceeași perioadă, arată un raport publicat vineri de analiștii ING Bank, care își bazează calculele pe datele publicate dimineață de Institutul Național de Statistică (INS).

Datele publicate vineri de INS arată că, în august, câștigul salarial mediu net la nivel național, care include atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații, a scăzut ușor față de nivelul din luna precedentă, cu 2 lei până la 2.076 lei (466 euro), însă ritmul anual de creștere a accelerat la 14,5%, nou nivel maxim după 2008, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Cauza principală a acestei accelerări a fost majorarea salariilor din sectorul public (cea mai mare în sectorul sănătății), urcând rata de creștere la 23,6%, cu 4 puncte procentuale peste nivelul din iulie", se arată în raportul ING.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Analiștii se așteaptă la o creștere suplimentară a salariilor din sectorul public.

"Politicienii au tendința de a fi mai generoși în perioada alegerilor, iar sindicatele care îi reprezintă pe angajații de la stat sunt conștienți de acest lucru. Astfel, este probabil ca salariile din sectorul public să crească și mai mult", arată raportul menționat.

În schimb, creșterile salariale din sectorul priivat au fost mult mai moderate, avansul mediu din ultimul an fiind de 12,4% în perioada august 2015-august 2016, față de 10,7% în intervalul iulie 2015-iulie 2016.

Statisticile oficiale publicate vineri mai arată că, în termeni reali, ținând cont de inflație - care are o valoare negativă în prezent -, câștigurile au fost mai mari, în luna august 2016, cu 14,7% față de aceeași lună a anului trecut, ritmul fiind ușor sub nivelul-record de după 2008, de 15,1%, atins în iunie.

Creșterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate și în domeniul asistenței sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învățământ și cu 10% salariile celorlalți bugetari.

În urma acestor majorări, diferența dintre salariile bugetarilor și câștigurile din companii s-a adâncit puternic.

Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri a fost promulgat, cu aplicare de anul viitor CITEȘTE ȘI Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri a fost promulgat, cu aplicare de anul viitor

În 2014, câștigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurențial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate recent de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câștigul brut din sectorul concurențial, care include companiile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ing
salarii