În pofida scăderii considerabile a prețului gazului cu livrare în trimestrul al treilea, în care ar trebui să se liberalizeze total piața, furnizorii prezintă oferte similare cu cele actuale, în condițiile unei piețe reglementate. Engie, de exemplu, care are și cea mai ieftină ofertă de preț de pe piață, oferă un MWh de gaze la același preț cu cel reglementat în prezent, de 124,49 lei relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Până la 1 iulie, consumatorii casnici ar trebui să-și aleagă un furnizor concurențial de gaze, piața reglementată urmând a fi desființată, iar prețurile fiind liberalizate complet. Consumatorii casnici care, din lipsă de informare sau din dezinteres, nu-și vor căuta un furnizor concurențial până la finalul lunii iunie, nu vor rămâne fără gaze, ci vor beneficia de o perioadă de tranziție de un an, plătind însă nu un preț reglementat, ca în prezent, ci prețul din oferta concurențială trimisă de actualul furnizor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai este interesant: Ceilalți furnizori au oferte și mai mari, prețurile ajungând chiar și la 259,99 lei/MWh.
Principalul concurent al Engie, E.On, are două oferte concurențiale pentru bucureșteni, de exemplu, în valoare de 135,4 lei/MWh, prin E.On gaz Furnizare. și una de 148 lei/MWh, prin E.On Energie România.
Cel de-al treilea furnizor, ca și cotă de piață, Gaz Vest, se prezintă în fața consumatorilor casnici din București cu o ofertă de 175,49 lei/MWh, iar cel de-al patrulea, Premier Energy cu una de 160 lei/MWh.
Ofertele cuprind prețul efectiv al gazului, tarifele de transport și cele de furnizare.
În cazul ofertei Engie pentru bucureșteni, 86 lei este prețul gazului, 7 lei, tariful de transport și 31,49 lei tariful de distribuție. Ultimele 2 sunt tarife reglementate de ANRE pentru fiecare distribuitor.
Important este prețul gazului, de 86 de lei/MWh în cazul Engie, de 98 lei și 108 lei/MWh în cazul celor 2 oferte E.On, de 131 lei/MWh în cazul Gaz Vest și de 124,5 lei/MWh în cazul Premier Energy.
Și asta pentru a-l putea compara cu cotațiile futures ale gazelor de pe piețele centralizate, care s-au redus semnificativ în urma prăbușirii consumului ca urmare a carantinării populației și economiei prin măsurile luate de autorități de combatere a pandemiei de coronavirus.
Evoluția cotațiilor gazelor pe BRM
Ultimul preț al gazului cu livrare în trimestrul al treilea, cel în care ar trebui liberalizată piața, este de 51 lei/MWh.
Pentru trimestrul al patrulea, ultima cotație forward este de 72 lei/MWh.
Interesant este că s-au făcut tranzacții forward și pentru primul semestru al anului viitor, la un preț de 73 lei/MWh.
S-au făcut tranzacții și pentru sezonul rece 2020-2021, prețul gazului fiind de 72 lei/MWh.
Prețurile forward ale gazelor sunt aproape de două ori mai mici decât cele de anul trecut. Însă furnizorii au beneficiat anul trecut de gaze acordate la preț reglementat de 68 de lei/MWh, care le-a permis nu numai realizarea de profit, ci și recuperarea pierderilor din anii trecuți.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Miliardarul rus Vitaliy Machitski, proprietarul Alro, amână o investiție imobiliară de anvergură în București din cauza COVID-19. Este cel mai mare proiect local al acestuiaLa actuala ofertă, Engie realizează un “profit” de minim 37 de lei/MWh pe trimestrul al treilea, în care foarte probabil prețurile vor scădea ca urmare a supraofertei de gaz, a prăbușirii cererii și a umplerii depozitelor atât în Europa, cât și în România, unde în prezent sunt deja înmagazinate peste 20,5 TWh (60,4% din capacitatea totală).
Pentru trimestrul al patrulea, profitul Engie ar fi de 14 lei/MWh.
În partea finală a anului și prima parte a anului 2021, dacă va apela și la gazul înmagazinat în depozitul pe care-l operează, Depomureș, Engie va avea un cost suplimentar de extragere de 0,29 lei/MWh, care se va adăuga celui de rezervare de 4,29 lei/MWh (tariful de injecție, de 6,92 lei/MWh, nu ar trebui să conteze, pentru că o mare parte din gaz a fost injectat și neconsumat de anul trecut).
Chiar dacă luăm în calcul și tariful de injecție, pe perioada de iarnă, dacă ar cumpăra din timp gaz de pe platforma BRM, la actualul preț, de 51 de lei, și dacă l-ar depozita și apoi l-ar extrage “profitul” Engie ar fi de 23,5 lei/MWh.
Marja Engie ar fi astfel de 37 lei/MWh pe 5 luni și de 13-23,5 lei/MWh pe următoarele 5 luni.
Cotele de piață ale furnizorilor de pe piața reglementată (sursa: ANRE)
Și, precum am precizat, Engie are cea mai atractivă ofertă! Câștigurile celorlalți furnizori monopoliști locali sunt și cu 20-30 de lei mai ridicate. Dar cum se explică această situație?
În primul rând, plafonarea prețului de către guvernul-militar pe timpul perioadei stării de urgență pare a fi avut un efect contrar. A transmis, pe de o parte, un semnal de preț, pe de altă parte incertitudine. Furnizorii au înțeles că prețul actual este cel care poate fi tolerat de guvernanți, dar și că aceștia sunt dispuși oricând să intervină administrativ pe piață. Ceea ce i-a făcut să realizeze că “ce-i în mână nu-i minciună. De ce să ieftinim prețul solicitat pentru gaz? Dacă guvernul se răzgândește și prelungește plafonarea și după starea de urgență și noi am făcut deja ieftiniri?”
A doua explicație ține tot de o măsură a guvernului: cea de amânare cu 3 luni a plății utilităților. În mod normal, la o diferență de 37 de lei dintre prețul de achiziție și cel de vânzare către populație (care poate fi și mai ridicată, marii furnizorii cumpărând gaze de la producători prin cotracte bilaterale cu discount), mici furnizori ar fi venit cu oferte mai avantajoase, având un larg spațiu de manevră. Numai că, în urma deciziei guvernului de amânare a plății utilităților, aceștia au mari probleme de cash-flow și foarte probabil, o parte din ei vor intra în faliment.
Astfel, duo-polul Engie-E.On, care controlează peste 92% din piață (Engie - cotă de 47,11, E.On de 45,06% pe piața reglementată în ianuarie), nu poate fi atacat de micii concurenți și-și poate vedea liniștit de treabă.