Investitorii îngrijorați de schimbările climatice impun noi standarde pentru industria petrolului și gazelor naturale

Investitorii îngrijorați de schimbările climatice impun noi standarde pentru industria petrolului și gazelor naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2021

După o vară care a adus inundații intense în Europa de Vest și în China, valuri de căldură și incendii de vegetație în Europa de Sud,  în America de Nord și în regiunea subarctică, a devenit clar că încălzirea globală este o amenințare serioasă.

Industria combustibililor fosili este adeseori acuzată de organizațiile de mediu că nu face suficient pentru a combate schimbările climatice, însă mai nou se confruntă și cu presiunea investitorilor.  Mai mult de 20 de investitori globali importanți, cu active gestionate în valoare de aproximativ 10.400 de miliarde de dolari, au publicat la sfârșitul săptămânii trecute un document care stabilește așteptările minime pentru ceea ce trebuie să includă planurile de tranziție net zero ale companiilor de petrol și gaze.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit
Urmărește-ne și pe Google News

Un grup de companii europene de petrol și gaze, printre care BP, Eni (E), Repsol (REP), Shell (RDS.A) și TotalEnergies (TTE), au fost de acord să participe la un program pilot cu investitorii pentru a testa standardul, ceea ce sugerează că industria este cumva dispusă să îmbunătățească situația actuală., arată o analiză eToro.

Giganții din industria petrolului și gazelor naturale sunt acum anchetați de Congresul american privind acuzațiile că au dezinformat cu privire la rolul combustibililor fosili în încălzirea globală. În scrisorile trimise directorilor din industrie, Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanților a solicitat documente interne ale companiilor și e-mailuri privind politica legată de climă, începând cu anul 2015. În plus, directori de top de la Exxon Mobil (XOM), Chevron (CVX), BP și Royal Dutch Shell (RDS.A) sunt chemați să depună mărturie luna viitoare. Ancheta a pornit inițial de la Exxon după ce un lobbyist de rang înalt a fost surprins într-o înregistrare video secretă în care spunea că firma a luptat împotriva schimbărilor climatice prin intermediul unor "grupuri din umbră". Compania a negat acest lucru. Cu toate acestea, potrivit New York Times, într-o scrisoare adresată lui Warren Dodds, comisia este "îngrijorată de faptul că, pentru a-și proteja profiturile [sale], industria ar fi condus un efort coordonat de răspândire a dezinformării pentru a induce în eroare publicul și a împiedica luarea unor măsuri cruciale pentru a combate schimbările climatice".

La începutul săptămânii trecute, un raport al think-tank-ului Carbon Tracker a avertizat investitorii că societățile de petrol și gaze nu realizează încă "implicațiile seismice" ale concluziilor Agenției Internaționale pentru Energie potrivit cărora, dacă omenirea își propune să limiteze încălzirea globală la 1,5 C, nu sunt necesare investiții în capacități noi de producție de petrol și gaze.  "Companiile și investitorii trebuie să se pregătească pentru o lume cu prețuri mai mici la combustibilii fosili, pe termen lung și o industrie a petrolului și gazelor mai mică, și să recunoască acum riscul activelor neutilizate - active care vor fi eliminate înainte de sfârșitul duratei lor de viață economică - pe care această evoluție le creează", a declarat Mike Coffin, unul dintre coautorii raportului. Acest risc poate depăși o mie de miliarde de dolari. În luna mai, aceeași organizație a descoperit că niciuna dintre cele mai mari 10 companii petroliere din lume nu avea planuri complet aliniate la un buget de carbon net zero. 

Liviu Dragnea anunță crearea partidului Alianța pentru Patrie CITEȘTE ȘI Liviu Dragnea anunță crearea partidului Alianța pentru Patrie

Un alt semnal de alarmă a venit din raportul Production Gap, care a calculat o scădere anuală a producției de combustibili fosili de 6% necesară pentru a respecta obiectivul de 1,5 grade C până în 2030. Cu toate acestea, planurile actuale indică o creștere a producției de 2% pe an până în 2030, ceea ce duce la o producție mai mult decât dublă decât cea necesară pentru limita de 1,5°C.

Standardul net zero stabilit săptămâna trecută de Grupul Investitorilor instituționali interesați de schimbările climatice -  este rezultatul unui angajament între marile companii petroliere și de gaze naturale și peste 20 de investitori importanți cu active de peste 10 trilioane de dolari.

Standardul stabilește așteptări minime pentru firme într-o serie de domenii, inclusiv în ceea ce privește obiectivele privind emisiile, strategiile de decarbonizare, cheltuielile de capital, guvernanța și publicarea de informații. “Deși nu a fost stabilit un termen limită pentru ca societățile să adere la standarde, investitorii sunt dispuși să voteze împotriva planurilor de tranziție și a numirii anumitor directori dacă consideră că consiliile de administrație ale companiilor nu fac suficient în acest sens", a declarat Adam Matthews, șeful biroului de investiții din cadrul Church of England Pensions Board. Un precedent a avut deja loc în luna mai a acestui an, când un investitor instituțional, activist de mediu, cu doar 0,02% din acțiunile Exxon a reușit să obțină alegerea a trei noi directori după ce a criticat angajamentul redus al companiei de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Este încă neclar cum se poate realiza o scădere a producției de combustibil fosili pe termen scurt, deoarece în Europa prețurile energiei sunt în creștere din cauza penuriei combinate cu o cerere explozivă. Dar procesul început săptămâna trecută privind noul standard are ca scop crearea unui set clar de principii pentru a compara progresele înregistrate în întreaga industrie, ajutând investitorii să susțină liderii și să-și intensifice eforturile legate de cei care au rămas în urmă în procesul de decarbonizare. Planurile trebuie să țină cont de toate efectele climatice care rezultă din activitățile companiilor, în toate diviziile, regiunile și categoriile de capital, și nu doar de o selecție atentă a acestora, așa cum se întâmplă în prezent.

Petrolul și gazele naturale reprezintă o industrie populară printre investitori. Potrivit sondajului Retail Investor Beat comandat de eToro, 37% dintre investitorii români sunt interesați de industria de petrol și gaze, considerând că aceasta oferă una dintre cele mai bune oportunități în următoarele trei luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
gaze