Ministerul Finanțelor a emis titluri de un miliard de lei pe piața internă. Randamentele cerute de investitori rămân peste minimele de la declanșarea pandemiei, atinse în urmă cu două luni.
Obligațiunile, scadente în octombrie 2030, au atras oferte de circa 1 miliard de lei la un prospect de 500 de milioane de lei. Finanțele au emis o datorie de 500 de milioane de lei pe această scadență, la un randament mediu de 3,02% pe an. În martie, o emisiune la aceeași scadență a fost complet eșuată ca urmare a cererii slabe din partea investitorilor. În februarie, randamentul cerut de investitori era de 2,68% pe an.
Titlurile de stat pe 12 luni au atras tot oferte de circa 1 miliard de lei la un prospect de 500 de milioane de lei. Suma adjudecată a fost tot de 500 de milioane de lei, la un randament mediu de 1,91%. Randamentul este în creștere atât față de jumătatea lunii trecute, cât și față de februarie, când ajunsese la 1,67% pe an.
Dobânzile la datoria publică au crescut începând cu a doua parte a lunii februarie, mișcare în același sens cu cea din regiune, și au revenit parțial în a doua parte a lunii martie. Pe plan intern au venit mai multe vești cu impact asupra dobânzilor.
Creșterea economică în trimestrul patru al anului trecut a fost peste așteptări, dar peste așteptări a fost și inflația la începutul acestui an. Banca centrală se așteaptă la o creștere mai rapidă decât era estimat în acest an și la o inflație aproape de limita de sus a țintei, ceea ce arată că din partea politicii monetare nu poate fi așteptat un stimul suplimentar.
Guvernul are nevoie de împrumuturi de circa 131 de miliarde de lei în acest an, din care aproape 80 de miliarde de lei este deficitul bugetar din 2021. Circa 7 miliarde de euro urmează să fie atrase din piețele externe, jumătate din această sumă fiind deja adjudecată în această săptămână.
Datoria publică a crescut de la 35% la 48% din produsul intern brut anul trecut.