Inflația se va menține ridicată la nivel mondial în 2022

Inflația se va menține ridicată la nivel mondial în 2022
scris 29 ian 2022

Inflația se va menține ridicată la nivel mondial în acest an, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters în rândul economiștilor, care și-au redus perspectivele referitoare la creșterea economică globală, din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea cererii și a riscului ca ratele dobânzilor să fie majorate mai repede decât era anticipat.

Percepția reprezintă o schimbare majoră comparativ cu numai trei luni în urmă, când majoritatea economiștilor erau de partea bancherilor centrali în opinia lor că o accelerare a inflației, determinată parțial de blocajele de aprovizionare legate de pandemie, ar fi tranzitorie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
OCDE, primul studiu din ultimii 20 de ani asupra economiei românești. Prognoză sumbră pentru inflație. Lipsa de angajați se va accentua, având ca rezultat majorarea salariilor CITEȘTE ȘI OCDE, primul studiu din ultimii 20 de ani asupra economiei românești. Prognoză sumbră pentru inflație. Lipsa de angajați se va accentua, având ca rezultat majorarea salariilor

În cele mai recente sondaje trimestriale ale Reuters, efectuate pe parcursul lunii ianuarie, în rândul a peste 500 de economiști, aceștia și-au revizuit în urcare previziunile privind inflația pentru 2022 pentru majoritatea celor 46 de economii analizate.

În timp ce presiunile prețurilor sunt așteptate în continuare să scadă în 2023, perspectiva inflației este mult mai ridicată decât acum trei luni.

În același timp, economiștii și-au redus previziunile privind creșterea economică globală.

După un avans de 5,8% anul trecut, creșterea economiei mondiale va încetini până la 4,3% în 2022, sub ritmul prognozat în octombrie, de 4,5%, în parte din cauza ratelor dobânzilor și a costului vieții mai ridicate.

Creșterea economică va încetini în continuare la 3,6% și 3,2% în 2023, respectiv 2024.

Aproape 40% dintre cei care au răspuns la o întrebare suplimentară au evidențiat inflația ca fiind cel mai mare risc pentru economia globală în acest an, aproape 35% menționând pandemia de coronavirus și 22% îngrijorarea că băncile centrale se mișcă prea repede cu creșterea dobânzilor.

Sondajele Reuters din această lună au arătat că 18 din cele 24 de bănci centrale majore ar urma să ridice dobânzile cel puțin o dată în acest an, comparativ cu 11 din sondajul din octombrie.

Rezerva Federală a Statelor Unite a semnalat miercuri că va crește în martie dobânda de referință de la un minim record de 0-0,25%, după ce și-a închis programul de cumpărare de obligațiuni.

Banca Angliei a fost prima bancă centrală majoră care a majorat dobânzile și analiștii se așteaptă să acționeze din nou, iar Banca Canadei ar urma în curând să procedeze în mod similar.

În schimb, majoritatea economiștilor se așteaptă ca Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei să rămână pe loc cel puțin până la sfârșitul anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
economie