Inflația din zona euro a încetinit neașteptat în aprilie. Evoluția ar putea submina planul BCE de a retrage treptat stimulii monetari

Inflația din zona euro a încetinit neașteptat în aprilie. Evoluția ar putea submina planul BCE de a retrage treptat stimulii monetari
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 mai 2018

Inflația din zona euro a scăzut neașteptat luna trecută, la 1,2% de la 1,3% în martie, potrivit datelor estimative publicate joi de Eurostat. Mai mult, inflația CORE, care exclude prețurile volatile (alimente, alcool și tutun), a coborât de la 1% la 0,7%, minimul din martie 2017.

Economiștii intervievați de Reuters anticipau că inflația se va menține la nivelul din luna martie, de 1,3%, când prețurile de consum din zona euro au consemnat prima creștere după 4 luni consecutive de scăderi.

Urmărește-ne și pe Google News

Declinul prețurilor de consum a fost generat de sectorul serviciilor, unde inflația a scăzut abrupt, de la 1,5% la 1%. Cea mai mare creștere a prețurilor de consum, de 2,5%, a fost consemnată la categoria alimente, alcool și tutun.

Planul VIG în România: Concentrare pe asigurări de sănătate, întărirea segmentului de bancassurance și digitalizarea operațiunilor, inclusiv la nivelul interacțiunii cu clienții. O fuziune a BCR Asigurări de Viață cu Omniasig sau Asirom - exclusă CITEȘTE ȘI Planul VIG în România: Concentrare pe asigurări de sănătate, întărirea segmentului de bancassurance și digitalizarea operațiunilor, inclusiv la nivelul interacțiunii cu clienții. O fuziune a BCR Asigurări de Viață cu Omniasig sau Asirom - exclusă

Scăderea prețurilor vine ca o surpriză, în contextul în care președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, declara la finele lunii aprilie că se așteaptă ca inflația "să oscilize în jurul nivelului de 1,5% până la sfârșitul acestui an".

Scăderea inflației scade șansele ca programul de relaxare cantitativă derulat de BCE să fie retras foarte curând, deși unii oficiali ai instituției doresc întreruperea achizițiilor de obligațiuni în acest an și pledează pentru o majorare a dobânzii de referință în zona euro până la jumătatea anului 2019.

În octombrie anul trecut, BCE a decis să prelungească încă 9 luni achizițiile de obligațiuni din zona euro, menite să susțină inflația și creșterea economică, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018. Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele lui 2017, dar va continua până la finele lunii septembrie 2018, cel puțin. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
inflatie
preturi
zona euro
servicii
a limente
draghi