Inflația anuală din zona euro a încetinit în iunie pentru a doua lună consecutiv și a atins cel mai scăzut nivel din 2017, în pofida eforturilor Băncii Centrale Europene (BCE) de a susține o creștere moderată a prețurilor, în conformitate cu ținta instituției.
Potrivit datele estimative publicate vineri de Eurostat, prețurile de consum din zona euro au crescut cu 1,3% în iunie, ritm mai lent decât în mai, când inflația a fost de 1,4%. Ținta BCE este de aproximativ 2%, iar instituția încearcă de mai bine de trei ani să aducă evoluția prețurilor la acest nivel.
Inflația CORE, care exclude prețurile volatile, este estimată la 1,1%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele BCE, Mario Draghi, a sugerat recent că ar putea începe, curând, retragerea treptată a programului de cumpărare de obligațiuni. Mai exact, el a afirmat că măsurile de până acum au dat roade și a temperat declarațiile legate de necesitatea unor noi stimulente.
Totuși datele de astăzi vin în contradicție cu aceste afirmații și ar putea reda neîncrederea și tonul precaut oficialilor BCE.
În iarnă, inflația din zona euro a urcat temporar la nivelul vizat de BCE, însă la acel moment, Draghi a precizat că avansul se datorează exclusiv revenirii prețurilor petrolului și nu plănuiește, deocamdată, să renunțe la măsurile de stimulare.
Creșterea prețurilor de consum din prima parte a anului, alături de scăderea șomajului din zona euro la cel mai mic nivel din ultimii șapte ani, au fost principalele argumente aduse de Germania și Olanda pentru ca BCE să înceapă să majoreze dobânzile și să oprească achizițiile de obligațiuni și alte active.