Inflația din zona euro a coborât în mai la cel mai redus nivel din acest an

Inflația din zona euro a coborât în mai la cel mai redus nivel din acest an
scris 31 mai 2017

Inflația din zona euro a încetinit peste așteptări în luna mai și a atins cel mai scăzut nivel din acest an, evoluție de natură să întărească ideea Băncii Centrale Europene (BCE) că nu este încă momentul să renunțe la programul de relaxare cantitativă, scrie MarketWatch.

Creșterea prețurilor de consum din prima parte a anului, alături de scăderea șomajului din zona euro la cel mai mic nivel din ultimii șapte ani, sunt principalele argumente aduse de Germania și Olanda pentru ca BCE să înceapă să majoreze dobânzile și să oprească achizițiile de obligațiuni și alte active.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca centrală a SUA a trecut deja la înăsprirea politicii monetare, însă BCE s-a arătat neîncrezătoare în menținerea trendului ascendent al inflației. Potrivit oficialilor băncii europene, prețurile de consum vor crește susținut doar după ce ecartul dintre potențialul de producție din zona euro și producția reală se va micșora semnificativ.

Corespondență din Bruxelles: Economia crește, dar BCE tot va tipări CITEȘTE ȘI Corespondență din Bruxelles: Economia crește, dar BCE tot va tipări

Datele prezentate astăzi de Eurostat par să justifice tonul precaut al BCE. Rata anuală a inflației din zona euro a coborât la 1,4% în mai, de la 1,9% în aprilie, cel mai scăzut nivel din acest an. Economiștii estimau o inflație anuală de 1,5%.  

Acțiunile europene au scăzut ușor după publicarea datelor, însă și-au revenit la scurt timp. În jurul orei 13:30, indicele pan-european Stoxx Europe 600 creștea marginal cu 0,04%, până la 390,65 puncte.

Președintele BCE, Mario Draghi, a semnalat, la Bruxelles, că banca nu își va modifica politica monetară în viitorul apropiat, chiar dacă activitatea economică din zona euro este tot mai robustă.

Următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată pentru 8 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
zona euro
eurostat
bce
relaxare cantitativa
preturi consum