Industria românească continuă să scadă - GRAFIC

Industria românească continuă să scadă - GRAFIC
scris 3 dec 2024

Industria manufacturieră românească și-a continuat contracția în noiembrie, potrivit răspunsurilor managerilor compilate de S&P Global în indicele BCR PMI. Producătorii se confruntă cu o cerere scăzută și fac concedieri.

Indicele PMI pentru industria prelucrătoare din România s-a redus în noiembrie cu 0,1 puncte, la 48 de puncte, și a rămas în zona care indică o contracție a sectorului industrial (sub 50 de puncte), pentru a cincea lună la rând.

Urmărește-ne și pe Google News
Prosumatorii din România au ajuns la o putere cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă CITEȘTE ȘI Prosumatorii din România au ajuns la o putere cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă

„Este de anticipat faptul că 2024 va fi al doilea an consecutiv de contracție pentru sectorul manufacturier din România. Datele PMI pentru primele unsprezece luni ale anului confirmă acest scenariu, cu un indice mediu de 48,8”, notează Ciprian Dascălu, economist șef al BCR, bancă ce sponsorizează realizarea sondajului lunar.

Producția și comenzile noi s-au contractat într-un ritm ușor mai rapid comparativ cu luna octombrie. Companiile românești s-au confruntat cu o cerere redusă la export în ultimii ani, în contextul declinului industriei europene, în special a celei germane – indicele PMI pentru Germania este în continuare în teritoriu de contracție în noiembrie.

Deficitul bugetar în termeni cash va depăși cu mult țintele oficiale CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar în termeni cash va depăși cu mult țintele oficiale

„Cererea externă rămâne crucială pentru orice redresare semnificativă a sectorului manufacturier din România”, consideră Dascălu.

Contracția producției în noiembrie a fost printre cele mai severe din acest an. Mai mult, companiile au apelat în continuare la concedieri.

„Volumul comenzilor nefinalizate și stocurile de produse finite reflectă, în mare parte, aceeași poveste a unei cereri reduse”, arată economistul BCR.

Dascălu este de părere că industria ar putea reveni anul viitor pe creștere, dar că acest lucru va depinde de cererea de export.

„România se confruntă, de asemenea, cu probleme structurale în sectorul manufacturier, fiind poziționată destul de jos în lanțul valoric de producție. Cererea scăzută este, cel mai probabil, o combinație între creșterea economică mai lentă din străinătate și lipsa produselor cu valoare adăugată ridicată fabricate în România", consideră economistul.

GRAFIC Mediul de afaceri, salariile și producția din România au crescut spectaculos după aderarea la UE. Fonduri europene atrase versus contribuții la bugetul Uniunii CITEȘTE ȘI GRAFIC Mediul de afaceri, salariile și producția din România au crescut spectaculos după aderarea la UE. Fonduri europene atrase versus contribuții la bugetul Uniunii

Industria contribuie cu circa 20% la formarea PIB și anul trecut a avut o contribuție negativă, de -0,5%, la creșterea economică de 2,4%. În trimestrul al doilea din acest an, contribuția la creșterea economică a sectorului industrial, care include și sectorul manufacturier, dar și industria energetică și mineritul, a fost de -0,1%. Datele detaliate privind PIB în trimestrul al treilea vor fi publicate în această săptămână.

Raportul BCR privind indicele PMI pentru industria prelucrătoare din România este compilat de S&P Global pe baza răspunsurilor primite la chestionarele trimise managerilor de achiziții dintr-un panel de aproximativ 400 de producători, de diferite dimensiuni, stratificat în funcție de contribuția la formarea PIB. Colectarea datelor a început în iulie 2023.

Cifra principală este Indicele Managerilor de Achiziții (Purchasing Manager’s Index - PMI). PMI reprezintă o medie ponderată a următorilor cinci indici: Comenzi noi (30%), Producție (25%), Ocuparea forței de muncă (20%), Termenele de livrare ale furnizorilor (15%) și Stocurile de achiziții (10%).

viewscnt
Afla mai multe despre
pmi bcr
indice pmi
pmi romania
industria prelucratoare