Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în august cea mai mare creștere din ultimul an, de 5,3% față de aceeași lună din 2015, în special ca urmare a avansului semnificativ al producției în sectorul-cheie de prelucrare, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
În iulie, industria înregistrase un declin de 3,4% față de a șaptea lună a anului trecut, prima scădere din ultima șase luni, scrie News.ro.
Până în august, producția industrială a înregistrat anul acesta cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% față de aceeași lună din anul trecut, după un debut de an modest.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rata de creștere din august 2016, de 5,3%, este cea mai mare din august 2015, când avansul a fost de 6%. Pe date ajustate în funcție de influențele sezoniere, creșterea producției din august a fost de 1,2% față de a opta lună a anului trecut.
Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat și în august un declin accentuat, de 16,5%, în timp ce producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a redus cu 3,7%.
Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România și cel al companiilor de utilități, controlat în mare parte de stat și care este subminat de lipsa reformelor și de competitivitatea slabă.
Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a revenit pe plus, după un declin temporar în iulie, înregistrând în august un avans de 7,1% față de august 2015. În iulie, industria de prelucrare scăzuse cu 2,9%.
Comparativ cu luna iulie, producția industrială a scăzut cu 11,5% pe serie brută, dar a urcat cu 0,5% pe seria ajustată în funcție de influențele sezoniere și numărul de zile lucrătoare, indicatorul urmărit cel mai atent de economiști.
Cumulat pe primele opt luni, producția industrială din România a crescut cu 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, avans susținut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,1%.
Industria extractivă a scăzut, însă, cu 18,6%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat - cu 1,7%.
Pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, industria a înregistrat o creștere nesemnificativă, de 0,1% în primele opt luni.
În 2015, producția industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.