India, al doilea mare producător de grâu din lume, a interzis exporturile, cu excepția unei autorizări speciale din partea guvernului, sporind astfel temerile legate de aprovizionarea cu cereale la nivel mondial.
Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.
Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lansată la 24 februarie, ofensiva militară rusă perturbă grav activitatea agricolă în zona rurală a Ucrainei, care, înainte de invazie, era al patrulea exportator mondial de porumb și pe cale să devină al treilea exportator de grâu, arată Agerpres.
Din cauza blocadei din porturile țării, aproximativ 20 de tone de cereale așteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol. Înainte de interdicție, India conta pe exportul a 10 milioane de tone de grâu în anul fiscal început la 1 aprilie.
India a decis această interdicție pentru a-și asigura "securitatea alimentară" după o scădere a producției din cauza căldurii extreme și o creștere a prețurilor ca urmare a războiului din Ucraina, care complică aprovizionarea pe piața mondială.
Contractele de export încheiate înainte de emiterea decretului pot fi onorate, deoarece măsura se referă doar la exporturile viitoare.
Acestea pot fi făcute doar cu permisiunea specială a New Delhi, care va decide de la caz la caz să aprobe cererile altor țări "pentru a le asigura securitatea alimentară".
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbăriMiniștrii agriculturii reuniți la Stuttgart au "recomandat" ca această problemă să fie ridicată la reuniunea G7 a șefilor de stat și de guvern din iunie, unde India va fi prezentă în calitate de invitat.
Invazia Rusiei în Ucraina va exacerba fragilitatea țărilor care depind în mare măsură de exporturile de cereale sau de îngrășăminte rusești și ucrainene, în special în Africa, unde insecuritatea alimentară este deja la un nivel record din cauza conflictelor, a crizelor climatice și a șocurilor economice, comentează AFP.