Încrederea în economia României s-a îmbunătățit ușor în iulie, contrar evoluției din cea mai mare parte a Europei, potrivit sondajului lunar realizat de Comisia Europeană în rândul managerilor și populației.
Indicatorul percepției generale asupra economiei (ESI – economic sentiment indicator) a urcat cu 0,3 puncte, la 101,2. Sentimentul de afaceri s-a îmbunătățit în retail și servicii, în timp ce managerii din construcții și industrie au așteptări mai pesimiste.
ESI este un indicator compus, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția managerilor din servicii, industrie, construcții și comerț, dar și a populației, privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare. Indicatorul este calculat de Comisia Europeană și are un nivel ridicat de corelare cu evoluția PIB. O valoare peste 100 de puncte înseamnă o expansiune a activității.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Încrederea în economia UE a scăzut cu 4,2 puncte în iulie, la 97,6, în timp ce încrederea în economia zonei euro a coborât cu 4,5 puncte, până la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni, pe fondul prăbușirii sentimentului consumatorilor.
ESI a scăzut semnificativ în patru din cele șase cele mai mari economii ale UE: Spania (-5 puncte), Germania (-4 puncte), Italia (-3,4 puncte) și Polonia (-3,2 puncte) și a rămas relativ stabil în Franța (-0,1 puncte) și Țările de Jos (+0,2 puncte).
În afara României, doar Bulgaria, Cipru și Letonia au mai raportat creșteri în iulie.
Indicatorul așteptărilor privind ocuparea forței de muncă (EEI) a scăzut, luna aceasta, cu 3,6 puncte în UE și cu 3,2 puncte în zona euro.
În România, EEI a coborât cu 2,8 puncte, de la 110,1 în iunie la 107,3.