Încrederea analiștilor financiari în economia românească s-a deteriorat în octombrie, pe fondul unor perspective de creștere a produsului intern brut mai slabe pentru anul viitor. Analiștii anticipează și o rată a inflației mai mare în următoarele 12 luni, dar și că prețurile imobiliarelor vor scădea.
Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare și Philip Morris România, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA Romania, realizat pe bază de sondaj în rândul membrilor, a scăzut cu 1,4 puncte față de septembrie, la valoarea de 33,3 puncte, pe fondul scăderii cu 0,3 puncte a componentei de anticipații și cu 3,4 puncte a componentei de condiții curente.
“Pe fondul anticipațiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică și-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluție în concordanță cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Analiștii CFA au revizuit de la 4% la 4,5% prognoza de creștere economică pentru acest an, dar se așteaptă la o încetinire puternică anul viitor la 1,6%. De asemenea, rata inflației așteptată la finalul următoarelor 12 luni s-a majorat la 10,56% de la 9,59% cât era anticipat în septembrie. Inflația oficială era de 15,3% în octombrie și este așteptată de BNR să ajungă la 16,3% la finele lui 2022 și la 11,2% la finele lui 2023.
Peste 83% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni până la 5,0652 lei/euro, față de nivelul curent de 4,9266 lei/euro.
Rata ROBOR la 3 luni este așteptată să crească anul viitor la 8,39% față de un nivel anticipat de 7,39% în septembrie – nivelul curent este de 7,85%.
În jur de 79% dintre participanții la sondaj anticipează scăderea prețurilor proprietăților rezidențiale din marile orașe, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețurilor, în timp ce peste 83% dintre participanți consideră aceste prețuri supraevaluate, nefiind înregistrată nicio opinie de sub-evaluare.
Indicatorul de încredere economică realizat de Comisia Europeană (ESI) în rândul managerilor a crescut surprinzător în octombrie în România, pentru a doua lună la rând, în contradicție cu evoluția de la nivel european, și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după cel din primăvară.
CITEȘTE ȘI Economia germană surprinde pozitiv și alimentează speranțele că recesiunea nu va fi atât de durăCreșterea economică a decelerat în trimestrul al treilea, potrivit datelor semnal. Datele pe trimestrele anterioare au fost puternic revizuite.