În România există 1,4 milioane de firme, din care doar 1,2 milioane sunt active

În România există 1,4 milioane de firme, din care doar 1,2 milioane sunt active
scris 17 mai 2017

În România există 1,4 milioane de firme, din care doar 1,2 milioane sunt active, diferența de 200.000 fiind companii în dizolvare, în curs de radiere sau lichidare, a declarat miercuri, pentru News.ro, directorul general al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), Valentina Burdescu.

Cele mai multe insolvențe sau radieri se înregistrează în zona comerțului, a construcțiilor,  a transporturilor, dar și în rândul hotelurilor și a restaurantelor.

Urmărește-ne și pe Google News

”Am avut surpriza plăcută să constatăm în ultimele trei luni de zile o creștere a numărului firmelor active din punct de vedere juridic, adică nu sunt supuse niciunui incident, respectiv dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, insolvență sau faliment, astfel încât avem aproximativ 1,2 milioane de firme active, dintr-un total de aproximativ 1,4 milioane firme”, a afirmat Burdescu.

Diferența până la 1,4 milioane, de circa 200.000 de companii, sunt firme în dizolvare, lichidare, suspendare de activitate.

O parte din cele 200.000 de firme se întorc în circuitul comercial și revin în funcțiune, iar o parte dintre firme se duc către radierea din Registrul Comerțului, precizează șefa ONRC.

Firmele care sunt insolvență sunt din zone de activitate care se păstrează constant în ultimii ani, din comerț, comerț cu amănuntul, din zona construcțiilor, a transporturilor, din zona de hoteluri și restaurante, de prelucrare și foarte puțin din zona de alte servicii prestate intreprinderilor.

CEJ va judeca din nou ”dreptul de a fi uitat” din rezultatele căutărilor online CITEȘTE ȘI CEJ va judeca din nou ”dreptul de a fi uitat” din rezultatele căutărilor online

”Aceste zone sunt cele care generează în general insolvențele, dizolvările, lichidările sau suspendările de activitate”, a spus Burdescu.

Acest clasament al domeniilor rămâne relativ constant în timp, chiar dacă uneori se schimbă ordinea domeniilor.

”Avem o scădere semnificativă a numărului de firme supuse Legii 85/2014 privind insolvența, astfel încât undeva la nivelul anului 2016 aveam aproximativ 8.000 de firme, spre deosebire de câțiva ani în urmă, când am înregistrat un număr de aproape 30.000 de firme în insolvență. Deci diferența este destul de mare”, a precizat Burdescu.

În primele trei luni s-a înregistrat o creștere a numărului înmatriculărilor cu 25%, potrivit ONRC.

”În momentul de față, după ultimele statistici, observăm o îmbunătățire a activității de înființare a societăților, a activității de modificarea a actelor constitutive. Observăm o stagnare sau chiar o creștere a operațiunilor pe segmentele de activitate privind dizolvarea, lichidarea, suspendarea și intrarea în insolvență”, a menționat directorul general al ONRC.

În ceea ce privește domeniile în care românii aleg să își înființeze firmele, în ultima perioadă domeniul agriculturii a devenit unul atractiv, spune șefa ONRC.

”Agricultura începe să crească, industria prelucrătoare ușor, industria IT, și zona de prestări servicii este zona în care se înregistrează creșteri (ale înmatriculărilor, n.r.)”, a afirmat Burdescu.

De asemenea, la sfârșitul lunii martie, mai puțin de 10% din totalul întreprinderilor active în România erau deținute de tineri cu vârsta sub 30 de ani, conform ONRC, acesta fiind cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani.

Bursa de Valori București (BVB) împreună cu Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și compania de brokeraj Prime Transaction au demarat miercuri un proiect pilot ce dorește să aducă mai aproape antreprenorii români de oportunitățile din piața de capital.

Proiectul vizează în primă fază municipiul București și face parte dintr-un acord de parteneriat general semnat de cele trei instituții.

"Apreciem că acest demers vine în întâmpinarea mediului de afaceri prin promovarea unui domeniu cu un potențial încă neexploatat în România", a declarat Valentina Burdescu.

Proiectul-pilot presupune amplasarea unui stand de informare la sediul ORCTB, care este vizitat zilnic de peste 2.000 de profesioniști. Aceștia vor putea obține informații legate de Bursa de Valori București, activitatea sa, precum și de alternativele de finanțare și de investiții oferite de aceasta antreprenorilor și investitorilor. Un reprezentant al companiei de brokeraj Prime Transaction va fi permanent la locație în timpul programului de lucru al Registrului, pentru a oferi asistență suplimentară.

"Credem că această cooperare cu ONRC creează șanse noi de a fi mai aproape de antreprenori pentru intermediarii financiari", a declarat directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski.

Registrul Comerțului, Bursa de Valori București și Prime Transaction consideră că o parte esențială a misiunii lor este să ajute antreprenorii români să prospere și să se dezvolte. Parteneriatul se bazează pe ideea de a servi acestui scop și de a promova în continuare creșterea durabilă a mediului economic local.

"Acest proiect dovedește faptul că, atât Oficiul Național al Registrului Comerțului, cât și BVB sunt instituții care își propun să sprijine antreprenorii și să le ofere informațiile de care aceștia au nevoie pentru a lua decizii mai bune în activitatea lor", a spus directorul general la Prime Transaction, Ionel Uleia.

viewscnt
Afla mai multe despre
firme
registrul comertului