Hammond vede lumina de la capătul tunelului pentru economia Marii Britanii

Hammond vede lumina de la capătul tunelului pentru economia Marii Britanii
scris 12 mar 2018

Marea Britanie ar putea să se apropie în curând de sfârșitul austerității, în condițiile în care ministrul de Finanțe, Philip Hammond, se pregătește să anunțe cel mai mic deficit bugetar din ultimul deceniu, în declarația de primăvară privind starea economiei pe care o va prezenta marți, transmite Bloomberg.

Hammond a spus că intenționează să lanseze consultări pentru relaxarea disciplinei bugetare, unele decizii urmând să fie luate până la declarația de toamnă. O evaluare a cheltuielilor va avea loc apoi în 2019, pentru perioada de după 2020, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

”Trebuie să vedem ce se întâmplă sustenabil în economie și dacă există flexibilitate, spațiu de a face ceva, apoi vom decide în toamnă cum de vom folosi de acest lucru”, a declarat Hammond diminică, la emisiunea  “Andrew Marr Show” de la BBC.

Statul a încasat luna trecută aproape 39 milioane de euro pe piața certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră CITEȘTE ȘI Statul a încasat luna trecută aproape 39 milioane de euro pe piața certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Hammond a fost presat de colegi din Partidul Conservator și de membri ai Partidului Laburist pentru a relaxa austeritatea, impactul reducerii cheltuielilor publice din ultimii opt ani fiind vizibil în sectorul sănătății, poliție și pompieri.

Un semnal de îmbunătățire a situației finanțelor publice ar putea intensifica aceste apeluri, în special după ce Serviciul Național pentru Sănătate a avut din nou probleme din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri în timpul iernii.

”Există lumină la capătul tunelului, pentru vom vedea că datoria publică începe să scadă, după ce a crescut timp de 17 ani consecutiv. Este un moment foarte important pentru noi. Dar ne aflăm încă în tunel”, a spus Hammond la BBC. El a insistat că Marea Britanie trebuie să continue să aibă o abordare echilibrată în privința cheltuielilor, în condițiile în care datoria publică este de 86% din PIB.

Majoritatea analiștilor consideră că datoria publică trebuie să fie de sub 60% din PIB, a spus Hammond la emisiunea “Peston on Sunday” de la ITV.

Pentru prima oară în ultimele două decenii, ministrul de Finanțe britanic nu va face în primăvară o declarație referitoare la buget. Declarația ministrului nu va include modificări de taxe sau anunțuri referitoare la cheltuieli, iar Hammond nu va purta emblematica servietă roșie.

Declarația de primăvară va dura probabil mai puțin de jumătate de oră și va consta în mare parte din estimări referitoare la creșterea economică, împrumuturi și datorii. În anii precedenți, discursul din primăvară al ministrulu ide Finanțe a durat aproape o oră și a inclus modificări de taxe și ale cheltuielilor publice cu caracter politic.

Având în vedere cât de multe incertitudini sunt în jurul Brexit, este justificat să fie reținut până când va avea o idee mai clară referitoare la performanțele economice și la progresele negocierilor, până în noiembrie, a spus Daniela Russel, director pentru politicile de dobâzi ale Marii Britanii la banca HSBC.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
economie
philip hammond