Guvernul vrea să câștige piața din China cu vin, miere, patiserie și laserul din Măgurele

Guvernul vrea să câștige piața din China cu vin, miere, patiserie și laserul din Măgurele

sursa foto ELI - Extreme Light Infrastructure

scris 18 aug 2019

România se pregătește să participe la ediția din acest an a celei mai importante expoziții organizate de guvernul chinez pentru țările care vor să își promoveze produse naționale pe piața din China. România a fost invitată să organizeze, pe lângă un pavilion comercial destinat firmelor, și un pavilion național, iar Guvernul de la București s-a gândit să promoveze în acest pavilion vinurile, mierea și produsele de panificație românești, precum și laserul de la Măgurele.  

De ce este important: China are o balanță comercială excedentară cu majoritatea partenerilor comerciali (UE, SUA, Japonia, Rusia, etc.). De pildă, în cazul României, în 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale cu Republica Populară Chineză a fost de 6,09 miliarde dolari, din care 883,55 milioane dolari export românesc și 5,21 miliarde import, înregistrându-se un sold negativ în defavoarea României de 4,33 miliarde dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru contracararea criticilor permanente ale partenerilor comerciali cu privire la deficitele comerciale pe care le au majoritatea statelor lumii cu China, la înițiativa președintelui chinez Xi jinping, în perioada 5-10 noiembrie 2018 a fost organizată prima ediție a Expoziției Internaționale pentru Import din China (CIIE).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai este bine de știut: La prima ediție a CIIE 2018 România nu a participat cu Pavilion Național, fiind prezente la expoziție doar trei firme locale, care au închiriat standurile, pe cont propriu, în zona dedicată firmelor și în care au fost expuse produse cosmetice (Gerovital) și produse de patiserie românești. În schimb, o delegație oficială condusă de către ministrul pentru mediul de afaceri, precum și demnitari din ministerele pentru Mediul de Afaceri, Afaceri Externe, Mediu s-a deplasat la Shanghai în vizită.

Creșterea economică a României rămâne ridicată, dar analiștii avertizează că se acumulează vulnerabilități la șocurile externe CITEȘTE ȘI Creșterea economică a României rămâne ridicată, dar analiștii avertizează că se acumulează vulnerabilități la șocurile externe

Anul acesta, România a fost invitată să organizeze un pavilion național de imagine în cadrul celei de a II-a ediții a Expoziției Internaționale de Import din China. În ce privește pavilionul comercial, Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) s-a înscris în Programul de Promovare a Exportului (PPE) pentru anul 2019 să organizeze participarea operatorilor economici la expozițiade la Shanghai. Astfel, în cadrul pavilionului comercial pentru expunerea produselor românești la care vor participa în jur de 25 de firme, conform datelor ministerului de resort.

În ce privește pavilionul național, guvernanții au stabilit ca exponatul principal să fie macheta laserului realizat la Măgurele, considaret ”una din cele mai remarcabile realizări tehnologice ale României din ultimii ani”.

Anul trecut, Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics - ELI-NP împreună cu Asociatia Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și Măgurele High Tech Cluster a organizat o reuniune de prezentare a oportunităților de afaceri oferite de cercetarea științifică.

Discuțiile au vizat domenii precum industria construcțiilor de mașini (auto, vagoane, tramvaie, echipamente miniere, pentru rafinării și fabrici de ciment, piese pentru aviație etc), chimie,  industrie ușoară, agricultură și industria alimentară (îndeosebi BIO), industria lemnului, IT&C, industria petrolului și gazelor, industria navală, industria electrică, electrotehnică și electronică, pentru ca, în final, să putem să constituim grupuri de lucru specializate care să urmărească aspecte concrete.

”În același timp, vor fi prezentate în acest pavilion și produse specifice românești, cum ar fi vinuri, miere și produse apicole, precum și produse de patiserie care vor fi, atât promovate publicului chinez, cât și utilizate pentru acțiuni protocolare șide testare”, arată acum Ministerul pentru Mediul de Afaceri în ce privește expoziția de la Shanghai.

SUA amână taxarea unor importuri chinezești până la finele anului. Bursele și petrolul cresc CITEȘTE ȘI SUA amână taxarea unor importuri chinezești până la finele anului. Bursele și petrolul cresc

Costul închirierii machetei de prezentare a Proiectului ELI-NP de la Măgurele va fi de 11.000 euro, iar Guvernul va trebui să suporte și costurile, estimate la 21.000 euro, pentru deplasarea, cazarea și diurna a 7 experți – 3 persoane pentru montarea și asigurarea funcționalității machetei și 4 cercetători pentru dialogul cu vizitatorii de la expoziție.

Autoritățile chineze oferă României un spațiu de circa 136 metri pătrați, în mod gratuit, pentru amenajarea pavilionului național de imagine, costurile pentru amenajare fiind suportate de către țara participantă. Importnat este însă că partea chineză va oferi subvenții de amenajare în cuantum de circa 40.000 dolari, dacă firma care execută amenajarea face parte din cele 28 de firme recomandate de către partea chineză. Partea chineză mai asigură cheltuielile de cazare pentru o persoană din partea română pentru 4 nopți, în perioada desfășurării evenimentului.

Deși contractul contractul de participare la CIIE 2019 între partea română și The National Exhibition and Convention Center din Shanghai trebuia semnat până la 20 iulie 2019, conform solicitării părții chineze, autoritățile române abia acum au pregătit măsurile administrative necesare pentru pregătirea organizării și participării României la expoziție.

Astfel, instituția din România care se va ocupa de organizarea Pavilionului Național de Imagine al României ar trebui să fie Ministerul pentru Mediul deAfaceri, Comerț și Antreprenoriat, iar persoana propusă pentru a se ocupa de realizarea Pavilionului Național al României este Radu Lucian Fodoreanu, consilier economic la Biroul de Promovare Comercial-Economică (BPCE) Shanghai. 

Prețul porumbului a atins limita minimă impusă de bursă la Chicago după date legate și de România, traderi și jucători la cea mai mare bursă de cereale din lume s-au speriat CITEȘTE ȘI Prețul porumbului a atins limita minimă impusă de bursă la Chicago după date legate și de România, traderi și jucători la cea mai mare bursă de cereale din lume s-au speriat

La ediția a doua a CIIE Shanghai, care se va desfășura în perioada 5-10 noiembrie 2019, au confirmat deja participarea cu pavilioane naționale de imagine circa 60 de țări. Din Uniunea Europeană au confirmat participarea următoarele state: Cehia, Croația, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Malta , Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

Pentru participarea la ediția din 2018 a CIIE Shanghai, unele țări au alocat fonduri de până la 500 mii Euro, cum a fost cazul Ungariei.

Rămâne de văzut dacă România va reuși să organizeze la timp participarea la această a doua expoziție și dacă va reuși să aloce fondurile necesare în acest sens.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
import
expozitie
shanghai
romania
guvern
pavilion
laser
magurele
vin
miere
panificatie