Guvernul s-a apropiat cu împrumuturile de 100 miliarde lei. A împrumutat cu peste 16 miliarde lei mai mult decât în primul trimestru de anul trecut

Economie   
Guvernul s-a apropiat cu împrumuturile de 100 miliarde lei. A împrumutat cu peste 16 miliarde lei mai mult decât în primul trimestru de anul trecut

Împrumuturile luate de Guvern în primele trei luni din acest an au ajuns la 94 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma este cu 16,2 miliarde de lei mai ridicată comparativ cu primele trei luni din 2024.

Cele 94 miliarde de lei reprezintă ușor peste 40% din necesarul brut de finanțare planificat la 232 miliarde lei pentru acest an, sumă care acoperă deficitul bugetar (datorie nouă, care crește soldul datoriei statului), dar și rostogolirea de datorii vechi care ajung la plată (fără impact pe soldul datoriei).

Urmărește-ne și pe Google News

(Împrumuturile pentru primele trei luni sunt calculate până la data de 3 aprilie și includ, astfel, și data de decontare a emisiunii recente de eurobonduri.)

Evenimente

Guvernul este nevoit să împrumute și în acest an sume foarte mari, pentru a acoperi un deficit bugetar extrem de ridicat, estimat pentru anul acesta la 7% din PIB, față de 8,65% din PIB anul trecut.

BNR, așteptată să țină dobânzile pe loc, ca urmare a îngrijorărilor fiscale și incertitudinilor comerciale CITEȘTE ȘI BNR, așteptată să țină dobânzile pe loc, ca urmare a îngrijorărilor fiscale și incertitudinilor comerciale

Mai mult de jumătate din finanțările contractate acum de către Guvern sunt de pe piața internă, în timp ce în primele trei luni de anul trecut mai mult de jumătate erau de pe extern.

România a ieșit la final de martie pe extern și a împrumutat 2,75 miliarde de euro, al doilea astfel de demers din acest an, după ce și în februarie a atras sume importante, 2,8 miliarde de euro și 1,25 miliarde de dolari.

Statul se împrumută constant de la bănci și alți investitori mari de pe piața internă, de la populație prin programele Tezaur și Fidelis, de la instituții internaționale (cum sunt Banca Mondială sau BERD), ocazional prin PNRR (când Comisia Europeană mai aprobă cereri de plată în cadrul PNRR), dar și de câteva ori pe an prin emisiuni de eurobonduri pe piața externă (sume mari, de ordinul miliardelor de euro sau dolari).

Exim Banca Românească va continua să finanțeze companii strategice și obiective stabilite de Guvern, deși trebuia să cedeze din operațiuni Băncii de Investiții și Dezvoltare CITEȘTE ȘI Exim Banca Românească va continua să finanțeze companii strategice și obiective stabilite de Guvern, deși trebuia să cedeze din operațiuni Băncii de Investiții și Dezvoltare

Necesar de împrumut de 232 miliarde lei în acest an

În anul 2025 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 232 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management.

Volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor este estimat la un nivel similar necesarului brut de finanțare, cu aprox 8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2024 (252 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7% din PIB (aproximativ 135 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2025, în sumă de cca 97 miliarde lei.

Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 45% din surse interne și 55% din surse externe.

În 2024, Guvernul a împrumutat 252 miliarde de lei, programul de împrumuturi fiind suplimentat în mai multe rânduri în cursul anului, ca urmare a majorării țintei de deficit bugetar.

IRCC rămâne pe loc din vară, creditele cu dobânda în funcție de ROBOR se scumpesc CITEȘTE ȘI IRCC rămâne pe loc din vară, creditele cu dobânda în funcție de ROBOR se scumpesc

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor