Guvernul reduce amenzile pentru companiile de stat care întârzie bugetele și deschide directorilor o portiță de scăpare

Guvernul reduce amenzile pentru companiile de stat care întârzie bugetele și deschide directorilor o portiță de scăpare
scris 1 feb 2016

Guvernul a redus cuantumul amenzilor aplicate companiilor de stat care întârzie redactarea proiectelor de bugete de venituri și cheltuieli și depășesc limitele de cheltuieli, a eliminat restricția filialelor de a majora cheltuielile salariale peste limita aprobată de societatea-mamă și a înjumătățit perioada în care companiile scapă de amenzi prin prescrierea sancțiunii.

Modificările au fost operate de Guvern printr-o ordonanță prezentată în dezbatere publică doar pentru 5 ore înainte să fie aprobată.

Urmărește-ne și pe Google News

Ordonanța a fost prezentată public din perspectiva reducerii termenelor în care trebuie aprobate bugetele de venituri și cheltuieli, cu argumentul Guvernul "întăririi disciplinei financiare" în companiile de stat.

Forma aprobată a ordonanței relevă însă că, în paralel, au fost introduse măsuri de diminuare și eliminare a unor sancțiuni aplicate companiilor.

Astfel, dacă până în prezent erau aplicate amenzi cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei pentru elaborarea cu întârziere a proiectelor de bugete de venituri și cheltuieli, Guvernul a decis, în ultima ședință, ca limita minimă a amenzii să fie coborâtă la 2.000 de lei.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

La același interval de 2.000-10.000 de lei au fost stabilite și amenzile pentru depășirea limitelor lunare de cheltuieli până la aprobarea bugetului, cheltuieli care nu ar trebui să depășească 1/12 din bugetul anului anterior (pentru care amenzile plecau de la 2.000 de lei, dar puteau ajunge la 100.000 de lei) și pentru depășirea nivelului trimestrial de plăți restante aprobat prin buget (unde amenda pornea de la 10.000 de lei și ajungea la 100.000 de lei).

Guvernul a decis însă să uniformizeze toate amenzile în același interval, de 2.000 de lei-10.000 de lei, indiferent de natura contravenției.

O altă modificare de nuanță este legată de persoana care trebuia să achite aceste amenzi. Legislația aplicată din 2013 și până la acest moment stabilea că amenda este aplicată companiei de stat, de către inspectorii Ministerului Finanțelor sau al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar companiile trebuie să recupereze atât contravaloarea amenzii, cât și eventualele prejudicii de la persoanele fizice responsabile. Practic, compania trebuie să își regleze contabilitatea obligându-l pe director sau pe șefului serviciului economic, însărcinat cu elaborarea proiectului de buget și considerat vinovat de întârziere, să plătească din propriul buzunar amenda și alte eventuale sume ca prejudicii.

Guvernul a modificat însă acest articol, stabilind că amenzile sunt aplicate companiilor, fără nicio referire la o eventuală recuperare de la vreo persoană.

Nu în ultimul rând, Guvernul a decis să reducă la jumătate perioada în care companiile pot scăpa de plata amenzii. Legislația de până în prezent stabilea că aplicarea sancțiunii se prescrie în termen de 24 de luni de la data săvârșirii faptei.

Guvernul a decis însă ca prescrierea să fie posibilă după doar 12 luni de la data faptei.

Prin aceeași ordonanță, Executivul a eliminat regula care stabilea că, în companiile de stat care au statut de filiale și a căror activitate depinde de contractele încheiate cu societatea-mamă în proporție mai mare de 60%, creșterea cheltuielilor de natură salarială nu poate fi mai mare decât creșterea acordată de societatea-mamă.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
companii
amenzi
bugete