Guvernul împrumută primăriile cu peste jumătate de miliard de lei, pentru proiecte de investiții

Guvernul împrumută primăriile cu peste jumătate de miliard de lei, pentru proiecte de investiții
scris 9 iun 2021

Autoritățile locale vor putea solicita de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2021, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita totală de 590 milioane lei, conform unei ordonanțe de urgență pregătite la nivelul Guvernului.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare
Urmărește-ne și pe Google News

Sumele vor fi alocate pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile și din programe naționale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor, și pentru finanțarea investițiilor publice locale.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Executivul arată că ”mai multe proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, implementate de către autoritățile administrației publice locale, înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale, pentru a asigura cota de cofinanțare proprie sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile”.

Împrumuturile vor fi acordate în următoarele condiţii:

a) dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabileşte astfel:

i) 1 punct procentual pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv;
ii) 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv;

b) perioadă de rambursare: 3-5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral;

c) termenul-limită de depunere la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice a documentelor prevăzute pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale: 1 noiembrie 2021.

TABEL Împrumuturile Guvernului au ajuns la 52,4 miliarde lei. Luna mai - cea mai slabă la împrumuturi din septembrie 2019. Trei dintre cele opt licitații derulate de Finanțe au eșuat CITEȘTE ȘI TABEL Împrumuturile Guvernului au ajuns la 52,4 miliarde lei. Luna mai - cea mai slabă la împrumuturi din septembrie 2019. Trei dintre cele opt licitații derulate de Finanțe au eșuat

Guvernul a nu a prevăzut însă la criterii vreo limită de îndatorare, plafon de contractare sau  plafon de trageri, deși recent premierul Cîțu avertiza că primăriile care nu colectează suficiente taxe în raport cu cheltuielile nu vor mai primi bani de la Guvern pentru reechilibrare bugetară.

Conform lui Cîțu, colectarea taxleor locale este foarte scăzută în unele localități conduse de primari ai opoziției, suspiciunea fiind "că nu vor să colecteze" și "e mai simplu” să ceară bani de la bugetul național.

"Problema este alta: că noi vedem că avem cel mai mic grad de colectare în unitățile administrate de PSD-iști. Asta e problema acestor oameni și eu vă spun că mă gândesc foarte serios ca în acele unități administrativ-teritoriale unde gradul de colectare este mic să nu mai dăm bani de la buget în reechilibrare, deci să dăm bani suplimentari să-și acopere costuri de întreținere ș.a.m.d. Avem situații – iarăși cu administrații teritoriale ale PSD-ului – unde veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu salariile. Nu voi mai da voie să se întâmple așa ceva. Le-am spus foarte car: nu poți să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile tale. Așa ceva nu se poate”, a declarat recent șeful Guvernului. 

Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscută CITEȘTE ȘI Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscută

Potrivit ordonanței pregătite, sumele acordate cu titlu de împrumut vor putea fi utilizate, cu respectarea destinaţiilor menționate,  pentru cheltuielile aflate în sarcina: 

a) unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, fie semnatare ale contractelor de finanţare nerambursabile, fie obligate la cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile sau programe naționale, în bazaprevederilor contractelor de finanţare sau a acordurilor de parteneriat şi a instituţiilor publice finanţate integral din bugetul local;

b) instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local;

c) spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale;

d) asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. 

Rambursarea împrumuturilor se va efectua în tranşe trimestriale egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
impurmut
primarii
tezorerie
proiecte
investitii