Guvernul german a înrăutățit previziunile economice din 2025, în urma incertitudinilor din comerțul mondial

Economie   
Guvernul german a înrăutățit previziunile economice din 2025, în urma incertitudinilor din comerțul mondial

Guvernul de la Berlin a înrăutățit previziunile privind evoluția economiei germane, estimând acum o stagnare în 2025, după ce anterior previziona un avans de 0,3%, deoarece incertitudinile din comerțul mondial ar urma să afecteze creșterea economică și investițiile, transmite Reuters.

Germania, cea mai mare economie europeană, a fost singura țară din G7 care nu a înregistrat creștere în ultimii doi ani, iar taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump ar putea duce la al treilea an fără creștere, pentru prima dată în istoria țării.

Urmărește-ne și pe Google News
Noi hoteluri în România. Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027 CITEȘTE ȘI Noi hoteluri în România. Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027

Economia germană bazată pe export este deja afectată de cererea globală slabă pentru produsele sale, iar companiile străine profită de reducerea competitivității sale, scrie Agerpres.

La anunțarea noilor previziuni ministrul Economiei, Robert Habeck, a cerut Uniunii Europene și Statelor Unite să găsească o soluție la comerț și a sugerat UE să pregătească măsuri de retorsiune dacă va fi necesar.

'Acum economia germană se confruntă din nou cu dificultăți majore, din cauza impredictibilității politicii comerciale a Statelor Unite. Ținând cont de integrarea strânsă a economiei germane de lanțurile globale de aprovizionare, și de nivelul ridicat al deschiderii noastre față de comerțul exterior, noul protecționism al SUA ar putea avea efecte directe și indirecte majore asupra creșterii economiei noastre', a declarat Habeck.

Pentru 2026, Guvernul de la Berlin se așteaptă la un avans al PIB-ului de 1%, după ce în ianuarie previziona o expansiune de 1,1%.

Anul acesta, exporturile ar urma să scadă cu 2,2%, după un declin de 1,1% în 2024. Anul viitor, exporturile ar urma să crească cu 1,3%.

În 10 aprilie, principalele institute economice din Germania și-au revizuit în jos estimările privind evoluția economiei țării în acest an, din cauza războiului comercial inițiat de Donald Trump.

Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, la Summit-ul Global Women in Tech din cadrul Osaka World Expo 2025: ”România poate fi un lider regional de avangardă cu tehnologia IOWN” CITEȘTE ȘI Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, la Summit-ul Global Women in Tech din cadrul Osaka World Expo 2025: ”România poate fi un lider regional de avangardă cu tehnologia IOWN”

Experții de la institutele DIW, IFO, IFW, IWH și RWI mizează în prezent pe o creștere modestă de 0,1% a primei economii europene în acest an, față de un avans de 0,8% prognozat în luna septembrie, dar își mențin estimările referitoare la un avans de 1,3% pentru anul următor.

'Pe termen scurt, noua politică vamală americană și incertitudinea economică afectează economia germană', au apreciat institutele într-un comunicat de presă.

Numai tarifele vamale americane la importurile de aluminiu, oțel și automobile ar urma să aibă un impact de 0,1 puncte procentuale asupra creșterii economice a Germaniei în 2025, subliniază institutele. Cu privire la tarifele vamale reciproce, anunțate la 2 aprilie de Donald Trump, acestea 'ar putea dubla aceste efecte negative'.

Aproximativ 10,4% din exporturile Germaniei au mers spre SUA în 2024, adică exporturi cu o valoare de 161,3 miliarde de euro, sau 183,3 miliarde de dolari, ceea ce face din SUA cea mai importantă destinație pentru exporturile germane, a anunțat recent Oficiul federal de statistică (Destatis). SUA au fost, de asemenea, cel mai mare partener comercial al Germaniei, atât pentru exporturi cât și pentru importuri, luând acest titlu înapoi de la China, care l-a deținut între 2016 și 2023.

Germania este mai expusă la tarife decât multe state comparabile din UE, apreciază analiștii, din cauza importanței sectorului industriei și a dependenței sale de vânzările peste hotare. Parlamentarii germani au reacționat la nevoia de a stimula economia printr-un fond, în valoare de mai multe sute de miliarde de euro, destinat investițiilor în noi infrastructuri precum și investițiilor în apărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie