Guvernul de la Chișinău și compania americană Frontera Resources au semnat acordul care prevede că firma de peste ocean va efectua în următorii cinci ani explorări în Republica Moldova pentru a găsi zăcăminte de petrol și gaze naturale. În cazul în care va reuși să găsească petrol și gaze naturale, investitorul va obține dreptul să le exploateze timp de 45 de ani.
Firma a fost declarată câștigătoare a concursului de oferte organizat de Guvernul Republicii Moldova pentru concesionarea zăcămintelor de hidrocarburi de peste Prut cu puțin timp înainte de alegerie prezidențiale de anul trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Premierul Pavel Filip susține că astfel va fi asigurată independența energetică a țării și vor fi create noi locuri de muncă.
”Guvernul face eforturi pentru obținerea nu doar a securității energetice, dar și obținerea independenței energetice în anii următori, care să se reflecte în prețuri mai bune la energie, dar și la absența oricăror amestecuri geopolitice în Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip, citat de Radio Chișinău.
Compania care urmează să caute zăcăminte naturale în Republica Moldova efectuează astfel de lucrări de mai bine de 20 de ani, susține directorul Executiv al firmei, Steve Nicandros.
„Explorarea noastră este pentru următorii 5-10 ani și este axată să ajute Republica Moldova să devină independentă în producția de gaze naturale”, a declarat Steve Nicandros.
CITEȘTE ȘI Fost guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova, reținut pentru activități de criminalitate organizatăCompania americană urmează să facă lucrări de explorare pe o treime din teritoriul Republicii Moldova: de la Ungheni până la Basarabeasca.
În Republica Moldova, procesul de explorare și extracție a gazelor naturale a început în anul 1995 când a fost semnat un contract similar, pe un termen de 20 de ani, cu o altă firmă americană. Contractul a fost însă reziliat, fără ca proiectul să fie dus la final.
Potrivit presei locale, Guvernul de la Chișinău a motivat rezilierea contractului prin faptul că investitorul nu și-a respectat pe deplin obligațiunile. Ulterior, drepturile pentru exploatarea rezervelor de petrol și gaze din satele Văleni și Victorovca au ajuns la compania moldovenească „Valiexchimp”.