Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență care prevede unele măsuri pentru consolidarea poziției de acționar a statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri are calitatea de instituție publică implicată.
Potrivit actului normativ, despre draftul căruia Profit.ro a scris aici, în numele statului, Ministerul Energiei va putea înființa societăți cu capital de stat și va putea participa la capitalul social al unor societăți existente sau nou înființate ori la majorarea capitalului social al societăților la care este acționar, cu respectarea cadrului legal în domeniile societar și al concurenței.
Decizia privind înființarea de societăți, participarea la capitalul social al unor societăți existente sau nou înființate sau majorarea capitalului social al societăților la care Ministerul Energiei exercită, în numele statului, calitatea de acționar, va avea ca temei o analiză economico-financiară, tehnică, juridică și de oportunitate, inclusiv din perspectiva normelor naționale și comunitare în materia ajutorului de stat, se arată într-un comunicat al Executivului.
În nota de fundamentare a OUG se arată că aceste măsuri vor fi luate prin derogare de la legislația în vigoare privind privatizarea, care prevede o serie de interdicții referitoare la conduita instituțiilor publice implicate în ceea ce privește cumpărarea de acțiuni emise de operatorii economici, dar și participarea acestora la majorarea capitalului social al societăților, fapt care, în viziunea Guvernului, conduce la un tratament discriminatoriu al statului în raport cu ceilalți acționari.
Potrivit documentului citat, aceste restricții au în vedere principiul diminuării participațiilor statului în economie, sens în care instituțiile publice implicate sunt obligate să acționeze cu respectarea acestui principiu, existând inclusiv interdicția instituțiilor publice, statuată prin lege, potrivit căreia "Instituțiile publice implicate nu pot aloca fonduri și nu pot acorda credite societăților comerciale; de asemenea, ele nu pot cumpăra acțiuni emise de societăți comerciale ori active, cu excepția cazurilor prevăzute de lege".
"Aceste restricții împiedică însă statul să acționeze ca un acționar veritabil, neputând să își exercite in integrum drepturile conferite de lege, și nici să acționeze, în același timp, ca un investitor privat prudent, cu respectarea normelor comunitare în materie de concurență", se spune în nota de fundamentare.
OUG prevede că drepturile și obligațiile statului rezultate din calitatea de acționar sau asociat la aceste societăți înființate vor fi exercitate de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, instituție din bugetul căreia vor fi asigurate costurile necesare pentru participarea la înființarea societăților, la capitalul social al unora existente sau nou înființate sau la majorarea capitalului social la care ministerul este acționar.
Guvernul precizează că a aprobat actul normativ în condițiile în care este necesară derularea de urgență a demersurilor care să permită înființarea unei societăți cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiții, sub forma unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.
"Prin tranzacția convenită prin „Memorandumul de înțelegere” încheiat între statul român și The Rompetrol Grup NV, Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului să desemneze o societate nou înființată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român. Modificarea este necesară întrucât actualul cadru legal nu permite statului român înființarea unor noi societăți. Ori, în aceste condiții, exista riscul atragerii răspunderii acestuia ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor asumate", se menționează în comunicatul Guvernului.
Totodată, noile reglementări cuprinse în OUG au în vedere necesitatea exprimării unei opțiuni a statului cu privire la participarea la majorarea capitalului social al societăților la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri administrează participațiile statului, mai arată Guvernul.
La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), și The Rompetrol Group NV au încheiat un memorandum de înțelegere care prevede că KazMunaiGaz, acționarul majoritar al Rompetrol, va plăti 200 milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol de 688 milioane de dolari către statul român, în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. Memorandumul, care a fost aprobat prin HG în ianuarie 2014, mai prevedea că grupul KayMunaiGaz urma să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiții în sectorul energetic din România.
În iunie anul acesta, Guvernul a decis că Ministerul Energiei va vinde 26,69% din tilurile Rompetrol Rafinare, la un preț minim de 200 de milioane de dolari, acționarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemțiune asupra acestei participații.