Echipamentele IT, medicamentele, mobilierul, mașinile, carburantul pentru parcul auto și produsele de birotică vor fi cumpărate pentru toate instituțiile statului, începând cu anul viitor, în sistem centralizat de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), conform unie ordonanțe de urgență aprobate joi de Guvern. Ministrul Finanțelor s-a angajat ca până la 1 iulie să operaționalizeze ONAC, prin comasarea activității cu Unitatea Centralizată existentă la Ministerul Sănătății.
După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, autoritățile statului pentru care ONAC va derula achiziții sunt clasificate în două categorii, cea a utilizatorilor principali – instituții centrale sau organisme din subordinea acestora - și categoria utilizatorilor secundari ai sistemului centralizat de achiziții, în care sunt incluse autoritățile contractante ce nu fac parte din prima categorie.
În urma procesului de achiziție centralizată va rezulta un contract cadru, dar care va putea fi utilizat ulterior pentru noi contracte încheiate printr-o aplicație a ONAC. Utilizatorii acestui sistem vor putea încheia, prin intermediul aplicațiilor electronice ale ONAC, noi contracte pe baza acordurilor-cadru centralizate, inclusiv să stabilească operatorii economici cu care vor încheia înțelegeri subsecvente, cu sau fără reluarea licitației.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noi modificări la achiziții publice: crește plafonul de datorii la buget până la care firmele pot participa. Prețul cel mai mic va fi aplicat sub pragurile europene, polița de asigurare pentru bună execuție va fi eliminatăCu 30 de zile înainte de începerea procedurii de atribuire centralizate, Oficiul va informa utilizatorii secundari, iar aceștia vor putea cere în cel mult 15 zile să fie excluși. Procedura de atribuire centralizată va fi derulată, astfel, pentru toți utilizatorii principali și pentru cei secundari care nu au cerut excluderea.
Executarea contractelor cadru rezultate în urma procedurilor de atribuire va fi urmărită de ONAC, urmând ca modificarea și încetarea acestora să fie efectuate doar de către Oficiu.
Inițial în proiectul de ordonanță, Ministerul Finanțelor Publice prevedea că ONAC va începe achizițiile centralizate abia din 1 ianuarie 2019, urmând ca până la această dată să fie pregătită infrastructura, aplicațiile și sistemele electronice.
Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a arătat însă, miercuri seară, ca până la 1 iulie să operaționalizeze Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), prin comasarea activității cu Unitatea Centralizată existentă la Ministerul Sănătății.