GRAFICE Firmele rusești din România după începutul războiului: Venituri mai mici cu 300 milioane lei la afaceri directe. Marile companii, prin offshore-uri, au 3 miliarde lei în plus

GRAFICE Firmele rusești din România după începutul războiului: Venituri mai mici cu 300 milioane lei la afaceri directe. Marile companii, prin offshore-uri, au 3 miliarde lei în plus
scris 9 dec 2024

Un număr de 1.043 firme cu acționariat din Rusia derulează afaceri în România, ca societăți ai căror asociați sunt firme sau cetățeni ruși care dețin cel puțin 1% din acțiuni. Dintre acestea, 917 societăți erau în funcțiune până la sfârșitul anului trecut, conform Termene.ro.

În acest set de date nu sunt prezente și comaniile cele mai mari cu acționariat rusesc pentru că acestea sunt prezente în România prin offshore-uri din Cipru. Este vorba de combinatul de aluminiu Alro SA Slatina și de Lukoil România. Acesta companii sunt analizate separat.

Urmărește-ne și pe Google News
Finanțele împrumută aproape 2 miliarde de lei după liniștirea crizei politice. Dobânzile, în scădere GRAFICE CITEȘTE ȘI Finanțele împrumută aproape 2 miliarde de lei după liniștirea crizei politice. Dobânzile, în scădere GRAFICE

De altfel, acționarii ruși prezenți direct în România (prin firme înregistrate în Rusia și prin cetățeni ruși) dețin pachetul majoritar (peste 50%) în 807 din cele 2.412 de firme românești.

Numărul de angajați care lucrează în aceste companii a fost în 2023 de 1.789. S-a înregistrat o scădere de la 2.164 de firme câte erau înregistrate în 2022, anul în care a izbunit războiul din Ucraina în care este implicată Rusia.

Cei mai mulți dintre angajații firmelor rusești, lucrează în București (763). Urmează județul Prahova cu peste 400 de angajați.

Pe locul trei se află județul Ilfov, unde lucrează 194 de persoane.

Lichiditatea din piața bancară a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Dobânzile au crescut CITEȘTE ȘI Lichiditatea din piața bancară a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Dobânzile au crescut

Firmele rusești sunt implicate în special în afaceri de IT și în comerțul cu amănuntul. Bucureștiul adună peste jumătate din firmele cu acționariat rusesc, dar și jumătate din angajații acestor companii. 

  • Firmele rusești prezente direct în România au pierdut 300 de milioane de lei din cifra de afaceri față de perioada de dinaintea începutului războiului. Marile companii din Rusia, cu acțiuni prin intermediul offshore-urilor, au înregistrat venituri mai mari cu 3 miliarde de lei comparativ cu anul 2021.

La nivelul Uniunii Europene s-au înghețat bunuri de 24,9 miliarde de euro, așa cum informează oficialii Comisiei Europene. În plus, 210 miliarde de euro active ale Băncii Centrale a Rusiei blocate în UE au fost și ele blocate.

România nu a raportat valoarea bunurilor blocate, dar este printre ultimele în acest clasament, conform informațiilor obținute.

Prânzurile pescărești îi atrag pe turiști în Deltă și iarna CITEȘTE ȘI Prânzurile pescărești îi atrag pe turiști în Deltă și iarna

Afacerile Rusiei în România au scăzut după startul războiului

Cifra de afaceri netă a firmelor cu acționariat rusesc a fost de 1,04 miliarde de lei în 2023. Veniturile sunt într-o creștere scădere față de 2014, când cifra de afaceri a fost de 758 milioane de lei. Reecordul ultimului deceniu a fost în 2021, când veniturile societăților rusești a fost de 1,21 miliarde de lei. În 2022, cifra de afaceri a fost de 962 de milioane de lei

Profitul net al firmelor în 2023 a fost puțin peste 128 milioane de lei. Recordul profitului a fost în 2022, când s-a adunat o sumă de 148 de milioane de lei. Ca o comparație pe ultimul deceniu: în 2014, profitul a fost de 32 de milioane de lei.

Cheltuielile firmelor au fost de 1,006 miliarde de lei anul trecut. Recordul a fost atins în 2021, când societățile au cheltuit 1,28 miliarde de lei. În 2022, afacerile rusești au investit în România 1,015 miliarde de lei. În 2014, cheltuielile erau la 777 milioane de lei.

Doar 15 din aceste firme au activități de export, iar 43 au activități de import. O singură societate a atras fonduri europene, iar 2 au fost beneficiarele unor granturi Start-Up Nation, la cele trei ediții desfășurate până acum.

FOTO NEPI Rockcastle achiziționează un centru comercial din Polonia CITEȘTE ȘI FOTO NEPI Rockcastle achiziționează un centru comercial din Polonia

În dosarele din instanțe, în dosarele civile, 85 firme au calitatea de creditor, iar 124 au calitatea de debitor.

Din punct de vedere al activităților, cele mai multe societăți rusești (57 la număr) se ocupă de „activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)”, Cod CAEN 6201.

Urmează cele 51 de companii care fac „activități de consultanță pentru afaceri și management”, Cod CAEN 7022. Pe ultima treaptă a acestui podium se află firmele (50 la număr) care se ocupă de „Comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet”, Cod CAEN 4791.

181 de firme active din cele 1.031 au fost înființate de ruși după startul războiul

Din 24 februarie 2022, momentul în care Vladimir Putin a decis ca Rusia să invadeze Ucraina, au fost înregistrate 291 de firme care au acționariat rusesc.

Dezvoltarea economică a României din ultimul deceniu s-a bazat pe piața comună a Uniunii Europene. Fără UE, o mașină Dacia s-ar scumpi cu minimum 2.000 euro, mâncarea ar fi mai slabă, locurile de muncă ar fi mai puține, taxele ar crește CITEȘTE ȘI Dezvoltarea economică a României din ultimul deceniu s-a bazat pe piața comună a Uniunii Europene. Fără UE, o mașină Dacia s-ar scumpi cu minimum 2.000 euro, mâncarea ar fi mai slabă, locurile de muncă ar fi mai puține, taxele ar crește

Dintre acestea, 181 mai sunt în funcțiune.

Marile companii din Rusia care sunt prezente în România prin offshore-uri

Cele mai mari companii cu origini rusești, dar prezente în România prin intermediul unor firme înregistrate în alte state sunt: Lukoil România, Petrotel-Lukoil, Alro SA și Gazprom România.

  • Alro SA Slatina: a pierdut venituri de 700 de milioane de lei

Compania Alro din Slatina, județul Olt, a raportat pentru anul anterior (2023) o cifră de afaceri de 2,55 miliarde de lei, înregistrând o scădere a veniturilor cu 21% comparativ cu anul precedent. Astfel, în 2022, cifra de afaceri a fost de 3,2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o reducere de aproape 700 milioane de lei sau 140 de milioane de euro. Cifra de afaceri din 2021 a fost de 3,29 miliarde de lei.

De asemenea, profitul a înregistrat o scădere semnificativă. Alro nu a înregistrat profit în 2023, ci pierderi în valoare de 539 de milioane de lei. În comparație, în 2022, societatea a înregistrat un profit de 330 de milioane de lei, reprezentând o diferență negativă de 869 de milioane de lei între 2023 și anul precedent.

Firmele germane, profund nemulțumite de mediul de afaceri din China CITEȘTE ȘI Firmele germane, profund nemulțumite de mediul de afaceri din China

Alro SA este o societate pe acțiuni înființată în anul 1961 în România.

 

Numărul mediu al angajaților a fost de 1.956 de persoane în anul trecut, în scădere cu 10% față de anul precedent.

Acționarul majoritar al Alro SA este offshore-ul cipriot Vimetco PLC, cu o pondere de 54,1898%. Printre acționarii minoritari se numără Pavăl Holding SRL (23,2117%), Fondul Proprietatea SA (10,2111%), și alți mici acționari care însumează 12,39%. Societatea este listată la Bursa de Valori București cu simbolul de piață: ALR. Ultimul preț oferit pentru o acțiune a Alro a fost de 1,53 de lei.

A fost relatat că Alro este controlată indirect de omul de afaceri rus Vitali Matchitski.

Operatorul italian Trenitalia este cea mai bună companie feroviară din Europa. Ce loc ocupă CFR CITEȘTE ȘI Operatorul italian Trenitalia este cea mai bună companie feroviară din Europa. Ce loc ocupă CFR
  • Lukoil România SRL: a câștigat 3,1 miliarde de lei după startul războiului

Lukoil România SRL din București a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 11,1 miliarde de lei, cu 17% mai puțin decât anul precedent. În 2022, cifra de afaceri a fost de aproape 13,4 miliarde de lei. S-a înregistrat astfel o scădere de aproape 2,3 miliarde de lei de la un an la altul, între 2023 și 2022. Însă, în 2021, firma a avut o cifră de afaceri de aproape 8 miliarde de lei.

Astfel, se înregistrează un plus de 3,1 miliarde de lei față de ultimul an înainte de startul războiului. Veniturile mai mari sun explicate de criza energetică și a prețurilor tot mai mari la combustibili.

Lukoil este o companie rusească prezentă în România prin Lukoil Petrotel din Ploiești, rafinăria care prelucra petrolul brut, și Lukoil România din București, compania care administrează stațiile de benzinării.

În urma sancțiunilor internaționale impuse petrolului rusesc după invazia Rusiei în Ucraina, Lukoil Petrotel nu a mai putut rafina petrol provenit din Rusia, dar Lukoil România poate comercializa combustibili în stațiile din România.

De ce a explodat prețul aurului. La adăpostul războaielor, China strânge metalul din toată lumea, chiar și pe ascuns CITEȘTE ȘI De ce a explodat prețul aurului. La adăpostul războaielor, China strânge metalul din toată lumea, chiar și pe ascuns

Acest lucru explică și faptul că afacerile raportate de Lukoil România SRL, deși mai mici față de 2022, sunt mult mai mari față de 2021, ultimul an în care afacerile Lukoil nu au fost supuse sancțiunilor internaționale, înainte de startul războiului din Ucraina, din februarie 2022.

În 2021, Lukoil România SRL a anunțat o cifră de afaceri de 7,9 miliarde de lei. Comparând, în 2023, compania care administrează stațiile Lukoil în România a obținut o cifră de afaceri cu 3,2 miliarde de lei mai mare față de 2021.

Însă, Lukoil România SRL a înregistrat în 2023 un profit de 353 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere a profitului cu 50% față de anul precedent. În 2022, compania a raportat un profit de 235 milioane de lei. Dacă ne întoarcem în 2021, profitul Lukoil România s-a dublat, în acel an compania raportând un profit de 160 milioane de lei.

Numărul mediu al angajaților societății cu origini rusești a fost în 2023 de 356 de persoane, cu 61% mai puțin decât în 2022.

Obiectul principal de activitate al Lukoil România SRL este „comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate”, cod CAEN 4730.

Acționarul unic este firma Litasco SA, înregistrată în Elveția.

  • Petrotel-Lukoil: are venituri în plus de aproape 900 de milioane de lei

Dacă Lukoil România vinde combustibili în stațiile acestei companii, compania obișnuia să importe petrol brut și să-l prelucreze la rafinăria Petrotel. Invazia Ucrainei de către Rusia a adus și sancțiuni pentru petrolul provenit dinspre federația rusă care nu mai poate fi importat din acest stat.

Prețuri tot mai mari pentru românii care vor să-și înceapă anul în casă nouă INFOGRAFICE CITEȘTE ȘI Prețuri tot mai mari pentru românii care vor să-și înceapă anul în casă nouă INFOGRAFICE

Astfel, Petrotel-Lukoil și-a restrâns activitatea și prelucrează în principal petrol provenit din alta state.

Compania a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de 1,89 miliarde de lei. În 2022, anul startului războiului, cifra de afaceri a fost de 984 de miliarde de lei. În 2021, ultimul an de pace în Ucraina, afacerile Petrotel erau puțin peste un miliarde de lei.

Profitul companiei în 2023 a fost de 63 de milioane de lei, iar în 2022 au fost pierderi de 483 de milioane de lei. Și în 2021, Petrotel a raportat profit de 22 de milioane de lei.

Număru angajaților din 2023 a fost de 543.

  • Gazprom România: a pierdut aproape 300 de milioane de lei

Compania este prezentă în România prin firma NIS Petrol SRL din cauza unor probleme cu numele Gazprom care aparține altor firme cu acționariat românesc și care au alt obiect de activitate decât energia.

NIS Petrol a avut în 2023 o cifră de afaceri de 283 de milioane de lei. În 2022, veniturile au fost de 700 de milioane de lei. Afacerile firmei din 2021 au fost de 563 de milioane de lei. Scăderea din 2023 la un an față de startul războiului este explicabil prin faptul că petrolul adus în România era prelucrat în Serbia, după ce era importat printr-un terminal din Croația, arată sursa citată. Sancțiunile legate de importurile de petrol brut în Uniunea Europeană au fost aplicate la aproape un an de la startul războiului.

ANALIZĂ În Ungaria se întoarce roata împotriva lui Viktor Orban CITEȘTE ȘI ANALIZĂ În Ungaria se întoarce roata împotriva lui Viktor Orban

În ceea ce privește bilanțul, compania a fost pe pierderi în 2023, cu un minus de 63 de milioane de lei. În 2022, pierderile au fost de 116 milioane de lei. Și în 2021, NIS Petrol a raportat pierderi de peste 100 de milioane de lei.

Acționarul principal este firma sârbească Nis AD din Novi Sad, care la rândul său face parte din Lukoil, așa cum reiese din prezentările companiei și din rapoartele Gazprom, arată sursa citată.

 
 

Harta pe județe a firmelor rusești din România

Bucureștiul și Ilfovul adună aproape 60% din societățile care au un astfel de acționariat. Trei județe nu au nicio firmă cu acționar din Statele Unite, este vorba de Vâlcea, Olt și Călărași.

  • București – 541 de firme
  • Ilfov – 78 de firme
  • Arad – 8 de firme
  • Argeș – 9 de firme
  • Alba – 3 firme
  • Brașov – 58 de firme
  • Bihor – 14 firme
  • Brăila – 5 firme
  • Buzău – 5 firme
  • Botoșani – 5 firme
  • Bacău – 9 firme
  • Bistrița-Năsăud – 2 firme
  • Cluj – 42 de firme
  • Constanța – 34 de firme
  • Călărași – niciuna
  • Covasna – 8 firme
  • Caraș-Severin – 4 firme
  • Dâmbovița – 10 firme
  • Dolj – 4 firme
  • Galați – 4 firme
  • Gorj – 1 firmă
  • Giurgiu – 3 firme
  • Hunedoara – 4 firme
  • Harghita – 8 firme
  • Iași – 51 firme
  • Ialomița – 1 firmă
  • Mehedinți – 1 firmă
  • Maramureș – 15 firme
  • Mureș – 8 firme
  • Neamț – 5 firme
  • Olt – niciuna
  • Prahova – 25 firme
  • Sălaj – 2 firme
  • Sibiu – 8 firme
  • Satu Mare – 6 firme
  • Suceava – 16 de firme
  • Timiș – 27 de firme
  • Tulcea – 6 firme
  • Teleorman – 5 firme
  • Vâlcea – niciuna
  • Vrancea – 1 firmă
  • Vaslui – 3 firme

 

viewscnt
Afla mai multe despre
companie
rusia
it