Băncile au redus pentru a treia lună la rând dobânzile la depozitele noi, pe fondul excesului de lichiditate din piața interbancară. Dobânzile la credite au crescut, în schimb, după ce IRCC a fost actualizat de la 1 ianuarie.
Cum pot depăși IMM-urile impactul crizei economice și dificultăți apărute în contextul războiului din Ucraina, soluțiile de finanțare, inclusiv pentru digitalizare, produsele bancare destinate IMM, cum pot fi atrase rapid fondurile europene, ce programe pot funcționa mai bine pentru IMM, exemple de succes în rândul IMM-urilor, cum au putut trece prin criză, soluțiile pentru dezvoltarea ecosistemului start-up vor fi anunțate la conferința Profit.ro programată, cu sprijinul Banca Transilvania, UniCredit Bank, Vodafone și Alpha Bank, pentru 13 martie și care va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Banca Națională a României a renunțat la controlul strict al lichidității și a lăsat piața să băltească cu fonduri în exces, astfel că dobânzile interbancare fie au rămas pe loc, fie au scăzut, deși în ianuarie dobânda cheie a fost crescută cu 0,25 puncte procentuale la 7% pe an.
Cum băncile nu au mai avut nevoie să liciteze în sus pentru a atrage depunerile clientelei, mai ales depozitele firmelor, dobânzile sunt la vale de trei luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dobânda medie la depozitele noi la termen a scăzut în ianuarie cu circa 0,3 puncte procentuale față de decembrie la 6,4%. Este a treia lună la rând de scădere a dobânzilor la depozitele la termen. Mai mult, după o relativă stagnare în decembrie față de decembrie, dobânda medie la depozitele populației a scăzut în ianuarie cu circa 0,2 puncte procentuale la puțin sub 7% pe an, revenind la nivelul din octombrie.
Dobânda la depozitele firmelor a scăzut aproape 0,3 pp la 6,2%, pentru a treia lună la rând și este cu 1,3 puncte procentuale sub vârful de 7,5% atins în octombrie.
Inflația a scăzut în ianuarie, pe fondul ieftinirii electricității, însă a rămas la un nivel deosebit de ridicat, de 15,1% pe an, în condițiile în care ținta de inflație a băncii centrale este de maximum 3,5% pe an.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Cum au evoluat chiriile din București în ultimii 5 ani. Apartamentele construite înainte de 1977 rămân fără chiriașiÎn acest context, dobânzile la depozite au rămas în teritoriu adânc negativ.
Dobânda medie la depozitele la termen în sold a rămas, practic, neschimbată față de decembrie la circa 6,5%.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Guvernul confirmă Profit.ro - România a coborât sub pragul de 50% de umplere a depozitelor de gazePe categorii de deponenți, dobânda la depozitele noi ale populației a crescut cu circa 0,3 puncte procentuale până la 6,5%, în timp ce cea la depunerile firmelor a scăzut cu 0,3 puncte procentuale la 6,5%.
Dobânda medie la creditele în sold a crescut cu 0,3 puncte procentuale la 9,6%, cel mai ridicat nivel de după octombrie 2013. Dobânda la creditele acordate populației a crescut cu 0,2 pp la 6,6%. Creditele acordate populației s-au scumpit până la 9,3% în ianuarie, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul din decembrie.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Topul celor mai riscante business-uri din România. 135.000 de firme, în pericolCreșterea vine aproape exclusiv pe fondul scumpirii împrumuturilor pentru locuințe – dobânda împrumuturilor ipotecare cu scadența inițială de peste 5 ani a sărit în ianuarie peste 0,6 puncte procentuale la 8,3% pe an.
IRCC, care este referință pentru creditele acordate consumatorilor începând cu 2019, a crescut de la 1 ianuarie de la 4,1% la 5,7%, un salt mare din punct de vedere istoric, chiar și calculat retroactiv. De la 1 aprilie urmează o nouă indexare la 6%. Media ROBOR la 3 luni a crescut cu 0,2 puncte procentuale în trimestrul al patrulea din 2022 față de precedentul trimestru.
Creditele în sold acordate firmelor s-au ieftinit ușor, cu puțin peste 0,1 pp, la 10,1% pe an, dar rămân la un nivel mai mult decât dublu față de anul anterior.
Dobânda medie la creditele noi a crescut cu peste 0,2 puncte procentuale la 9,9, revenind foarte aproape de vârful de 10% atins în noiembrie. Dobânda medie la creditele acordate populației a ajuns la 10,2% de la 9,4% în decembrie, cel mai mare nivel de după septembrie 2013.
Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele de consum a scăzut cu 0,2 pp la 13,8%.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia a depășit atât Peugeot și Skoda, cât și Renault, și merge puternic după VW și ToyotaDobânda anuală efectivă la creditele ipotecare noi a crescut cu aproape 0,7 puncte procentuale la 8,1%, cel mai mare nivel de după aprilie 2013 și dublu față de anul trecut.
Creditele noi în lei pentru societățile financiare s-au ieftinit cu 0,4 puncte în ianuarie la 9,6%. Este a doua lună la rând în care creditele noi pentru firme se ieftinesc, după ce într-un an se scumpiseră de mai bine de două ori și au gonit firmele către împrumuturile în valută.
Este adevărat că și creditele în valută s-au scumpit în ultima vreme, și chiar accelerat. Dobânda medie la creditele noi în euro a crescut cu încă 0,5 puncte procentuale la 5,2% pe an, dublu față de anul anterior, dar dobânzile rămân totuși la aproape jumătate din nivelul împrumuturilor în lei. Creditele noi în dolari au ajuns la 7,8% pe an, cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din decembrie, în condițiile în care au pornit aproape de la același nivel cu cele în euro cu un an în urmă.
CITEȘTE ȘI SUA avertizează că China și-ar putea spori sprijinul militar pentru Rusia în Ucraina. Oficial, Beijingul spune că va propune un plan de pace și a numit conflictul ″război″Marja de dobândă la afacerile noi a crescut cu jumătate de punct procentual al 3,5%. Mai important, marja medie la afacerile în sold a crescut cu peste 0,2 puncte procentuale la 3,1% și a revenit peste nivelul din noiembrie.