FOTO Obama a discutat cu Putin, dar nu dă înapoi: Sancțiunile împotriva Rusiei rămân până la aplicarea completă a acordului de la Minsk

FOTO Obama a discutat cu Putin, dar nu dă înapoi: Sancțiunile împotriva Rusiei rămân până la aplicarea completă a acordului de la Minsk

Sursa foto:Reuters/Kayhan Ozer

scris 5 sep 2016

Președintele american, Barack Obama, s-a întâlnit, luni, cu președintele rus, Vladimir Putin, anunțând la finalul discuțiilor că sancțiunile economice internaționale împotriva Rusiei vor fi menținute până la implementarea completă a acordului de pace de la Minsk, care va duce la încheierea situației conflictuale din estul Ucrainei dintre insurgența pro-rusă și forțele guvernamentale, relatează Reuters.

Cei doi lideri au continuat fără succes, într-o întâlnire privată din marja summitului G20 din China, negocierile în vederea obținerii unui armistițiu pe teritoriul sirian, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Sancțiunile împotriva Rusiei vizează peste 20 de oficiali ruși și numeroase companii, precum Gazprom, cu interdicții în derularea afacerilor, și au provocat pierderi de până la 100 de miliarde de euro, generând și prăbușirea rublei.

Sursa foto:Reuters/Kayhan Ozer

Sursa foto:Reuters/Kayhan Ozer

Barack Obama a explicat că obținerea unui acord cu partea rusă pentru încheierea ostilităților din Siria este împiedicată de lipsa de încredere dintre cele două executive.

Însă, discuția dintre Obama și Putin a fost una ”productivă” în ceea ce privește modul în care ar arăta un armistițiu real.

FOTO Imagini inedite cu Barack Obama, aflat spre finalul mandatului prezidențial CITEȘTE ȘI FOTO Imagini inedite cu Barack Obama, aflat spre finalul mandatului prezidențial

”Am avut o conversație productivă cu privire la cum ar arăta în realitate un acord de încetare a ostilităților, care ar permite celor două părți să se concentreze asupra inamicului comun”, a declarat președintele american la finalul întâlnirii private din marja summitului G20.

Însă, liderul american a atras atenția asupra unor goluri existente în negocierile dintre cele două state. Acesta le-a cerut lui John Kerry și Serghei Lavrov să colaboreze în următoarele zile pentru a obține ajutorul necesar pentru sirienii blocați în zonele asediate.

Sursa foto:Reuters/Kayhan Ozer

Sursa foto:Reuters/Kayhan Ozer

Întâlnirea privată dintre Barack Obama și Vladimir Putin a durat aproximativ 90 de minute. Cei doi lideri au purtat discuțiile la câteva ore după ce diplomați de rang înalt americani și ruși nu au reușit să ajungă la un acord menit să asigure acces umanitar civililor sirieni.

Negocierile dintre cei doi lideri au eșuat, deși discuția a fost una ”productivă” în sensul clarificării pozițiilor pe care le-au americanii și rușii față de intervenția în războiul civil sirian.

”Acum pozițiile noastre sunt clare. Iar în zilele următoare vom vedea dacă putem să ajungem la un acord în ceea ce privește Siria. Dacă nu putem să obținem acordul pe care-l dorim, atunci vom renunța la acest efort diplomatic”, a declarat președintele SUA.

Sursa foto:Reuters/Kayhan Ozer

Sursa foto:Reuters/Kayhan Ozer

Între timp, un oficial american a explicat, sub protecția anonimității, că diferențele dintre cele două părți sunt la nivel tehnic.

STUDIU România are cele mai ieftine zboruri interne din Europa CITEȘTE ȘI STUDIU România are cele mai ieftine zboruri interne din Europa

În același timp, Grupul Celor 20 (G20) a îndemnat, luni, toate țările să-și "consolideze ajutorul", să-și "coordoneze eforturile" internaționale mai bine în vederea abordării crizei refugiaților și să-și "împartă sarcinile corespunzător", se arată în comunicatul final al summitului de la Hangzhou, în estul Chinei, relatează AFP.

"Îndemnăm la consolidarea ajutorului umanitar în favoarea refugiaților (...) și invităm toate statele, în funcție de capacitățile lor, să-și intensifice ajutorarea organizațiilor internaționale competente", se arată în versiunea în franceză a documentului.

G20, care reprezintă 85% din bogăția mondială, și-a reiterat de asemenea îndemnul la o mai bună "coordonare a eforturilor la scară mondială" în vederea atacării "cauzelor profunde ale crizei refugiaților" și la "împărțirea sarcinilor corespunzătoare", se arată în continuare în comunicat.

Este vorba despre un angajament cu caracter neconstrângător, a avertizat luni, anterior, un diplomat european de rang înalt sub protecția anonimatului. "Este o deosebire între angajament și concretizare (...), dar cel puțin figurează" în declarația finală.

"Este necesar, bineînțeles, să ținem cont de faptul că este vorba despre o problemă de suveranitate, nu este o obligație, dar împărțirea sarcinii (financiare)" este pe masă, a apreciat această sursă.

Războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 290.000 de morți, a determinat, începând din martie 2011, milioane de oameni să fugă din calea confruntărilor sângeroase și a provocat un dezastru umanitar ce a ajuns până la porțile Europei.

Președintele Consiliului European Donald Tusk a avertizat duminică, la Hangzhou, că această capacitate de primire a refugiaților în Europa se "apropie de limită" și a îndemnat celelalte puteri din cadrul G20 să-și asume "partea lor de responsabilitate".

viewscnt
Afla mai multe despre
obama
putin
sanctiuni rusia