Fondul Monetar de Investiții (FMI) a majorat estimarea de creștere a economiei mondiale pentru acest an, anticipând că măsurile de stimulare și campania de vaccinare ar putea atenua, cel puțin deocamdată, efectele economice ale pandemiei.
Totuși, FMI avertizează că incertitudinile legate de evoluția economiei rămân majore, un risc important fiind reprezentat de noile variante ale coronavirusului,
"Există în continuare incertitudini imense, iar perspectivele diferă mult între state", potrivit FMI
28 noiembrie - Profit Financial.forum
FMI anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) global va crește, în 2021, cu 5,5%, cea va bună evoluție din 2007 încoace. Spre comparație, în octombrie, FMI estima o creștere de doar 5,2% pentru economia globală. Creșerea din acest an ar veni după o contracție de 3,5% în 2020, cea mai mare prăbușirea de la Marea Depresiune Economică.
Pentru 2022, FMi estimează o creștere de 4,2% a economiei globale.
Revizuirea în creștere a estimării pentru acest an se datorează în special așteptărilor pozitive privind economia SUA. Prognoza de creștere pentru SUA a fost majorată cu 2 puncte procentuale, la 5,1%.
Pentru zona euro, FMI a redus prognoza de creștere cu un punct procentual, la 4,2%.
Estimările pentru Germania, Franța, Italia și Spania, cele mai mari economii din zona euro, au fost reduse.
"Multe lucruri depind de rezultatul acestei curse între mutațiile virusului și vaccinurile care să pună capăt pandemiei, dar și de capacitatea politicilor adoptate de a oferi sprijin eficient până atunci", afirmă Gita Gopinath, economist șef al FMI, într-o postare pe blog.
În cazul României, prognoza rămâne aceeași ca în octombrie. Astfel, economia românească ar urma să crească, anul acesta, cu 4,6%, potrivit instituției financiare.