Creșterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internațional, în contextul sancțiunilor impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei, transmite DPA.
"Este o economie de război", a apreciat purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack.
Economia rusă are o proporție ridicată de cheltuieli militare, care alimentează producția. "Există, de asemenea, o mulțime de transferuri sociale care sprijină majorarea consumului", a adăugat oficialul FMI.
Totuși, în prezent există indicii privind "supraîncălzirea" economiei - cum ar fi inflația ridicată. Creșterea economiei Rusiei ar urma să încetinească pe termen lung, ținând cont că țara este deconectată de la sistemul financiar internațional și are doar un acces limitat la tehnologie, a afirmat Kozack.
"Aș observa, de asemenea, că în privința capitalului uman Rusia a pierdut o parte din forța de muncă calificată de pe piața muncii. Toți acești factori vor avea un impact semnificativ asupra creșterii și perspectivelor pe termen lung", a explicat purtătorul de cuvânt al FMI.
FMI previziona în ianuarie că PIB-ul Rusiei va înregistra o creștere de 2,6% în 2024, față de un nivel de 1,1 previzionat în toamna anului trecut. Motivul revizuirii, a explicat FMI, îl constituie cheltuielile militare ridicate și consumul privat, sprijinit de creșterea salariilor. Pentru 2025, FMI previzionează un avans de 1,1%, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI După 51 de ani, un modul spațial american a ajuns cu succes pe LunăPresiunile inflaționiste s-au atenuat comparativ cu lunile din toamna anului trecut, dar rămân ridicate, cererea internă încă depășind capacitatea de producție, a anunțat săptămâna trecută Banca Centrală a Rusiei.
Instituția a revizuit ușor previziunile privind creșterea economiei ruse în 2024 la 1-2%, de la un nivel estimat anterior de 0,5-1,5%.
Analiștii apreciază că efectele negative ale războiului contra Ucrainei rămân un obstacol în calea reducerii inflației, lipsa forței de muncă ducând la majorarea salariilor. Deși așteptările gospodăriilor privind prețurile au scăzut sub 12% în decembrie, ele rămân ridicate și afectează începutul perioadei de relaxare a politicii monetare, a apreciat Sofia Donets, economist la Renaissance Capital.