Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială și a aruncat lumea într-o recesiune care va fi "mult mai gravă" decât criza financiară globală din urmă cu un deceniu, a declarat vineri seara directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva. Recent, directorul FMI aprecia că impactul economic va fi de doar câteva trimestre.
"Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009" a declarat Kristalina Georgieva, potrivit Agerpres.ro.
Piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva, precizând că investiții de aproape 90 de miliarde de dolari au ieșit de pe piețele emergente, mult mai mult decât în perioada crizei financiare din 2008.
Georgieva a mai spus că 90 de țări, adică aproape jumătate din cele 189 de stat membre ale FMI, au solicitat acordarea de finanțare de urgență de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.
CITEȘTE ȘI Avertisment de la OMS: Dacă statele se grăbesc să ridice restricțiile, COVID-19 s-ar putea reactiva. Impactul economic ar putea fi mai gravRetragerea subită a lichidității din piața americană de bonduri și cea mai rapidă prăbușire bursieră din toate timpurile i-au făcut pe mulți analiști și investitori să lanseze semnale de alertă că turbulențele financiare anunță un șoc economic mai grav decât cel din 2008-2009 și chiar comparabil cu Marea Criză a periodei interbelice inaugurată de crahul de pe Wall Street din anul 1929.
Fondul Monetar Internațional avansa, însă, o proiecție moderată. Instituția financiară internațională spune că epidemia de coronavirus va aduce o recesiune în anul 2020, dar că economiile lumii ar urma să își revină în anul 2021.
CITEȘTE ȘI Trump îi sfătuiește pe americani împotriva recomandărilor medicilor: Nu trebuie să purtați mască împotriva Covid-19!Directorul executiv al FMI, Kristalina Georgieva, susținea că acțiunile fiscale deja luate în mai multe țări ale lumii pentru a învigora sistemele de sănătate, dar și pentru a proteja companiile și muncitorii afectați de epidemie. „Chiar va fi nevoie de încă și mai mult, în special pe frontul fiscal”, a declarat Georgieva,.
Fondul va face pași importanți pentru un ajutor financiar masiv de urgență, 80 de țări solicitând deja sprijin. FMI este gata să angajeze întreaga sa capacitate de împrumut a sa, de 1 trilion de dolari, a mai spus Georgieva.