Indicele principal de la BVB a pierdut aproape o treime de procent într-o ședință în care tonul scăderilor a fost dat de acțiunile Fondul Proprietatea. Prezențe inedite în topul tranzacțiilor au fost titlurile grupului bancar austriac Erste, listat secundar la BVB, și cele ale Norofert, care au avut un salt de peste 13%, în ziua în care societatea, despre care CEO-ul Vlad Popescu spunea cu autoironie că a început activitatea de producție într-un grajd, a anunțat distribuția de acțiuni gratuite.
Ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii de la BVB a fost una negativă din punctul de vedere al dinamicii cotațiilor și marcată de volume sub media perioadei, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 38,07 milioane lei (7,88 milioane euro). Debutul a fost pozitiv, însă cotațiile nu au rezistat în contextul în care vânzările s-au reluat pe bursele mari.
Indicele Dow Jones Average Industrial s-a regăsit pe parcursul întregii zile sub nivelul de referință al sesiunii precedente, gravitând în zona de 21.000 de puncte. În Europa, tabloul a fost zugrăvit în nuanțe de „roșu”: -0,95% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,18% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,57% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,47% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,00% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,00% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,83% pentru indicele PX de la Praga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La BVB, tendința a fost mai atenuată. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,27%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,31%, până la nivelul de 7.525,60 de puncte, fiind într-o zonă de indecizie între minimul atins în a 2-a parte a lunii trecute și retragerea Fibonacci de 23,6% a impulsului descendent, testată recent, așa cum se vede pe graficul atașat.
Tonul scăderilor a fost dat de titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au suferit un recul de 0,94%, până la prețul de 1,0550 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 14,78 milioane lei. Este mișcarea ce a determinat o închidere negativă și a indicelui financiar BET-FI, care s-a depreciat cu 0,48%, până la nivelul de 38.020,73 de puncte.
Celălat indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor de la capitolul energie și utilități, a alunecat cu 0,11% sub referință. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a avut o zi de staționare pentru titlurile sale, ultimul preț fiind de 0,3100 lei/acțiune în piața reglementată unde acestea au cumulat schimburi de 8,90 milioane lei. La același preț a fost realizat și singurul transfer special din piața deal, cu un număr de 3,00 milioane de acțiuni ale companiei petroliere, valoarea acestuia situându-se la 930.000 de lei.
La același capitol energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,18%, până la prețul de 27,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 988.000 de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea mai are disponibilități de cash pentru noi distribuții către acționari în 2020. La ce trebuie să se aștepte investitoriiAcțiunile bancare au trecut în planul secund, după șocul suferit miercuri, când BRD Groupe Société Générale (BRD) a anunțat că renunță la distribuirea dividendului brut de 1,64 lei/acțiune, iar Banca Națională a României a lansat recomandarea pentru ca băncile românești să nu acorde dividende, ceea ce lasă o umbră și față de angajamentul Băncii Transilvania (TLV) de a repartiza către acționari dividende în valoare însumată de 600,00 milioane lei.
Astăzi, titlurile Băncii Transilvania s-au depreciat cu 0,57%, până la prețul de 1,7500 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 3,31 milioane lei, iar titlurile BRD au avut un declin de 0,54%, până la prețul de 11,04 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,94 milioane lei.
Prezență inedită în topul tranzacțiilor din a 2-a parte a acestei săptămâni, acțiunea Erste Group AG (EBS), listată secundar la BVB, a adunat și azi schimburi însumând 2,01 milioane lei. Cotația a coborît cu 2,21%, în acord cu evoluția de pe piața principală de la Viena.
Tot neobișnuit pentru tabloul bursier de la București, nu departe de reperul unor tranzacții de 1 milion de lei, s-a situat o acțiune din piața AeRO. Listată exact în urmă cu exact o lună, compania Norofert (NRF), din domeniul agro-tech, a anunțat o majorare de capital în care încorporează suma de 2,41 milioane lei din profitul net obținut anul trecut și în cadrul căreia acționarii înregistrați vor primi gratuit 3 acțiuni noi la fiecare titlu deținut. Este operațiunea de piață care a antrenat intrarea la cumpărare a investitorilor, astfel încât titlurile au crescut cu 13,45%, până la prețul de 13,50 lei/acțiune.