Este posibil ca economia SUA să încetinească în 2022 și 2023, dar va „evita la limită o recesiune”, pe măsură ce Rezerva Federală își va implementa planul de creștere a ratelor dobânzilor pentru a reduce inflația, a arătat Fondul Monetar Internațional, într-o declarație citată de Bloomberg.
„Prioritatea politică acum trebuie să fie încetinirea rapidă a creșterii salariilor și a prețurilor, fără a precipita o recesiune”, spune FMI, precizând că „aceasta va fi o sarcină dificilă”, deoarece constrângerile globale de aprovizionare și penuria de forță de muncă internă vor persista, iar războiul din Ucraina creează incertitudini suplimentare.
Planul Rezervei Federale Americane (Fed) de a-și ridica rapid rata de referință până la 3,5%-4% „ar trebui să creeze o înăsprire inițială a condițiilor financiare care va readuce rapid inflația la țintă”, a declarat directorul general FMI, Kristalina Georgieva, în comentarii separate publicate după consultările pe articolul IV, prin care Fondul care evaluează evoluțiile economice și financiare ale țărilor în urma întâlnirilor cu parlamentarii și oficialii publici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dat fiind traseul politicii conturate la reuniunea Federal Open Market Comitee din iunie, precum și o așteptată reducere a deficitului fiscal, FMI se așteaptă ca economia SUA să încetinească. „Suntem conștienți că există o cale îngustă pentru a evita o recesiune în SUA”, a spus Georgieva. „De asemenea, trebuie să recunoaștem incertitudinea situației actuale.”
Inflația serviciilor continuă să crească în SUA
Rezerva federală a majorat ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază săptămâna trecută -- cea mai mare mișcare din 1994 -- iar președintele instituției, Jerome Powell, a semnalat că are pe masă încă o creștere pentru luna iulie, fie de aceeași amploare, fie de 50 de puncte de bază. Astfel de măsuri agresive au fost considerate necesarepentru a lupta cu cea mai puternică inflație din ultimii 40 de ani, Fed confruntându-se în ultima vreme cu critici că aprea relaxată, deși economia începuse să își revină după criza Covid-19.
Până acum în acest an, Fed a crescut ratele cu 1,5 puncte procentuale și e prognozată o înăsprire cumulativă suplimentară în 2022 de aproximativ 1,75 puncte.
De la invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie, prețurile globale ale petrolului au crescut dramatic, exacerbând inflația care a fost alimentată de întreruperile lanțului de aprovizionare legate de pandemie și, în special în SUA, de răspunsul fiscal la Covid-19.